A kisvállalkozók nem állnak készen egy újabb szigorú karanténra

Az Unlimit Ukraine projektben résztvevő mikro- és kisvállalkozások 42 százaléka nem áll készen a szigorú karantén folytatására – ezt bizonyítja az Európai Üzleti Szövetség (EBA) által készített felmérés.

A vállalkozók 29 százaléka felkészült a helyzet romlására, további 29 százalék nem tudja, hogyan reagálna hasonló forgatókönyv kialakulása esetén.

Újabb hullám és az ennek következtében bevezetett szigorítások bezárásra vagy üzleti tevékenységük szűkítésére kényszerítené a legtöbb kisvállalkozást – olvasható a nyilatkozatban.

Megjegyzendő, a mikro- és kisvállalkozások fejlődésének ösztönzésére 2020 februárjában az állam kedvezményes hitelprogramot indított.

„Szinte minden negyedik vállalkozónak visszautasították a kérelmét. A válaszadók mindössze 11 százaléka kapott pozitív visszajelzést ez ügyben, a megkérdezettek 10 százaléka pedig még vár a döntésre. További 25 százalék egyelőre csak tervezi, 27 százalék pedig egyáltalán nem szándékozik benyújtani az igénylést” – tette közzé az EBA.

A vállalkozók 89 százaléka az állami, míg 11 százaléka kereskedelmi bankhoz fordult.

A kiadott hitelek között a kisösszegűek voltak túlsúlyban.

Az egyéni vállalkozók fele legfeljebb 500 ezer hrivnya, 20 százalékuk 500 ezer és 1 millió hrivnya, 17 százalékuk 1-3 millió hrivnya, további 13 százalék pedig 3 millió hrivnya összegű hitelt kapott.

 

Forrás:
KISZó
egyeb Közzétette:

Post Author: KISZó