Atasz – a nagy család │KISZó-portré

20-ik évfordulóját ünnepelte a táncegyüttes.

A Bereg-vidék egyik legismertebb táncegyüttese az Atasz, amely immár húsz éve várja soraiba a helyi gyerekeket. Szvitlana Kononenko két évtizeddel ezelőtt álmodta meg a táncegyüttest. Ez idő alatt rengeteg fiatal tanulta itt meg a „tánc nyelvén” kifejezni érzelmeit, gondolatait. Ezt a hétvégén megrendezett születésnapi show is bizonyította. Az együttes mind a százöt tehetséges, vidám tagja színpadra lépett. Jelenleg a legfiatalabb táncosuk mindössze hároméves, de már bátran kiáll a közönség elé.

Az ünnepségre a megyeszékhelyről is érkeztek vendégek. A szakemberek, akik egyben zsűrizték az együttest, elismeréssel beszéltek a két koreográfus, Szvitlana és Aljona munkásságáról.

– Ma mindannyian ünnepelünk, úgy hiszem, gyermekeink megérdemlik e felejthetetlen napot, hiszen minden egyes próbán sok munkát fektetnek abba, hogy az előadás tökéletes legyen – mondta Szvitlana, aki oklevéllel és ajándékkal jutalmazta a gyerekeket. A szülőknek pedig megköszönte a támogatást, hisz nélkülük a születésnapi ünnepség sem jöhetett volna létre.

Halász László, a Beregszászi Járási Állami Közigazgatás Művelődési és Turisztikai Osztályának vezetője örömmel jegyezte meg, hogy magyar és ukrán anyanyelvű gyermekek egyaránt táncolnak az Ataszban.
– Mindez azt bizonyítja, hogy a tánc összeköt, a gyerekek együtt akarnak tenni a kultúráért, ami példaértékű. Külön boldogság azt látni, milyen nagy szeretettel és odaadással teszik ezt – mondta Halász László.
Az Ataszosok születésnapi ünnepségükön is kitettek magukért, káprázatos előadásokkal szórakoztatták a nagyérdeműt, szüleiket, hozzátartozóikat, barátaikat. Őket pedig egy 15 kilogrammos tortával lepték meg, ami hamar el is fogyott.

Hegedűs Csilla
A szerző felvételei

Forrás:
KISZó

Post Author: KISZó