Bemelegítőnek… │KISZó-portré

Kiss Krisztina pályakezdés előtt megpróbál minél több tapasztalatot gyűjteni, hogy azt később kamatoztathassa. A tanulás mellett dolgozik, kikapcsolódásképp pedig manikűrözéssel foglalkozik.

– Hogyan kerültél az MCC FIT-hez?

– Amikor a Mathias Corvinus Collegium (MCC) Fiatal Tehetség Program (FIT) beregszászi régióasszisztens állására jelentkeztem, figyelembe vettem, hogy ez egy részmunkaidős elfoglaltság. Heti 12 órát jelent, így ezt a főiskolai tanulmányaim mellett is meg tudom oldani– kezdi a Mezőváriban élő lány. – Mindkét helyen igyekszem teljesíteni, és legjobb tudásomhoz mérten végezni a feladataimat. Örültem, amikor behívtak a meghallgatásra, és a többi jelentkező közül végül rám esett a választás.

– Mi a feladatod?

– Adminisztrációs-szervezői munkakörben alkalmaznak. Bekapcsolódtam a szombati kurzusokba is, ugyanis segítek a programszervezésben, a gyerekek eligazításában.

– E pluszfeladatok arra engednek következtetni, hogy a kárpátaljai közösség szolgálatában képzeled el a jövődet.

– Mindenképp itt szeretnék élni. Bár adódnak nehézségek és problémák, igyekszem leküzdeni azokat. Megragadom a lehetőségeket, és próbálom kihozni magamból a legtöbbet. Fontos számomra a kárpátaljai magyar kisebbség megmaradása, a magyar identitás megőrzése, valamint az ifjúság támogatása.

– A tanulmányaid is ehhez kapcsolódnak.

– A II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskola magyar nyelv és irodalom szakán vagyok végzős. Már a mesterképzést csinálom. A diploma megszerzése után megpróbálok elhelyezkedni a pedagógusi pályán, mert szeretném átadni azt a tudást, amit az oktatóimtól kaptam. Úgy gondolom, pedagógusként a magyar identitás ápolása, a tehetséggondozás is a feladatom lenne, ezért vonz ez a hivatás. A jelenlegi munkám is kapcsolódik ehhez, amit azért is választottam, mert úgy gondolom, jó ízelítőt ad. A nővérem szintén a főiskolán tanult, és most ott tanít. Ő állt előttem példaként. A tanulmányaimban való elmélyedés után jöttem rá, hogy ez az a terület, ami számomra a legideálisabb.

– Könnyen szót értesz a kamaszokkal?

– Meglepően jól kijövök velük, bár még csak néhányszor találkoztunk. Oldott, kellemes hangulatban telnek a foglalkozások, én is könnyedén bekapcsolódom. Az idén 73 jelentkező volt a FIT-re, közülük 25-en kerülnek majd be a programba, a válogatón elvégzett feladatok eredményei alapján. A gyerekek visszajelzése nagyon biztató, szeretnek hozzánk járni, várták már, hogy ismét találkozzunk. Ez az innovatív, újfajta tehetséggondozás az ő és a szüleik igényeit is kielégíti.

– A manikűrözésbe miként fogtál bele?

– Gyerekkori hobbiként indult, mindig is érdekelt. Az egyik nyáron sikerült elvégeznem egy tanfolyamot az Erzsébet Házban. Már nagyjából három éve foglalkozom ezzel. Sokan rácsodálkoznak, hogy van erre energiám… Ez számomra feltöltődés és kikapcsolódás. Szívesen fordítok még időt festegetésre vagy bármilyen kézműves tevékenységre. És persze amennyit csak lehet, a barátaimmal vagyok.

– Milyen terveid vannak a későbbiekre?

– Jövőre lesz az esküvőnk. Jelenleg a készülődésre is sok időt fordítunk a párommal. Ami a tanulmányaimat illeti: gondolkodom a doktori képzésen, mivel a tudományos élet nem áll messze tőlem, ezért mindenképp szeretnék a továbbiakban is bekapcsolódni és részt venni benne. Ahogyan a mindennapjaimban, úgy a jövőbeli terveimben is bízom Isten vezetésében.

Simon Rita

Forrás:
KISZó

Post Author: KISZó