Brenzovics László marad a KMKSZ elnöke

Ismét Brenzovics Lászlót választották meg a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség (KMKSZ) elnökének, adta hírül a kulturális szövetség hetilapjának, a Kárpátaljának az online kiadása.

Eredetileg áprilisban lett volna a KMKSZ tisztújító kongresszusa, de a koronavírus-járvány megakadályozta annak megtartását. A tisztújításra így csak most került sor, a szervezet Beregszászban megtartott 31. közgyűlésén, ahol újabb három évre választották elnökké Brenzovics Lászlót. Alelnökei Barta József és Gulácsy Géza. A szövetség régi-új vezetője aláhúzta: a kárpátaljai magyarság fejlődik.

Az eltelt három évet értékelő beszédében Brenzovics László kiemelte, hogy folytatódtak azok a rendkívüli jelentőséggel bíró támogatási formák, amelyek 5–10 évvel ezelőtt kezdődtek meg. „Az elmúlt öt évben Kárpátalja és a kárpátaljai magyarság támogatására 56 millió dollárnyi támogatás érkezett” – fogalmazott a megye egészére kiterjedő változtatásokról szólva, amelyhez hozzátette: a programok folytatódnak, miután az anyaország támogatása töretlen.

Brenzovics László az október 25-i önkormányzati választásokra reflektálva bejelentette: a KMKSZ támogatja Babják Zoltánt, Beregszász polgármesterét a következő választáson is. Emlékeztetett, az Ukrajnai Magyar Demokrata Szövetséggel (UMDSZ) ezúttal nem valósult meg az együttműködés. Közölte azt is, Péter Csaba és Rezes Károly elfogadták a KMKSZ felkérését, így a párt megyei listáján indulnak a választásokon. Mint az ismert, az UMDSZ nem állít megyei listát.

A kárpátaljai magyar politikus szerint az ukrán–magyar kapcsolatban eddig nem tapasztalható javulás, azonban a jövő szerdai külügyminiszteri találkozó előrelépést jelenthet.

Post Author: KISZó