Az államosított Privatbank még mindig a múlt súlyait cipeli

Ukrajna legnagyobb pénzintézete, a 2016-ban államosított Privatbank köteles 350 millió dollárt kifizetni az oligarcha Szurkisz-fivérek offshore cégeinek – döntött nemrég az egyik kijevi kerületi bíróság.

Hrihorij és Igor Szurkisz az államosítás pillanatától pereskedik a nevezett pénzintézettel, s tavaly már hozott a bíróság számukra kedvező döntést, akkor 1 milliárd hrivnyát zároltak is a bank számláján, de pénzügyi titokra hivatkozva a mai napig nem tudni, végül hozzájutottak-e a nevezett összeghez. A 2016 decemberében államosított pénzintézmény korábbi főtulajdonosa, Igor Kolomojszkij oligarcha szoros üzleti szövetségben állt a Szurkisz-testvérekkel, akik az ország legnépszerűbb futballklubjának, a Dinamo Kijevnek a tulajdonosai, s korábban az egyesület főszponzora is volt a Privatbank.

Andrij Pozsidajev, a Privatbank jogi főtanácsadójának kommentárja szerint Szurkiszék követelésének teljesítését az Ukrán Nemzeti Bankon keresztül teljesíthetik, de a pénzintézet természetesen megteszi a szükséges jogi válaszlépéseket.

Az ukrán igazságszolgáltatási rendszer történetének egyik legelfogultabb döntésének nevezte a pecserszkiji kerületi ítélőszék határozatát az ország igazságügy-minisztere. Denisz Maljuszka szerint a testület nem mérlegelt megfelelően, amikor meghozta döntését a brit társaságok 350 millió dolláros követelése kapcsán, amik mögött Szurkiszék állnak. Konkrétan a bank számláin 2012 és 2014 között elhelyezett betétek után nekik járó 350 millió USD-t szeretnék behajtani, ám a pénzintézet álláspontja szerint 2016-ban, az államosítás idején mindent tartozást rendeztek.

Egyébiránt nemcsak a két befolyásos üzletember támadja a korábbi legnagyobb kereskedelmi bankot, hanem más egykori befektetők is, összességében 18 milliárd hrivnya (700 millió dollár) követelésük van a Privatbankkal szemben.

2016 decemberéig a pénzintézet részvényeinek többsége két oligarcha kezében volt. A főrészvényese 41,66 százalékos tulajdonrésszel az ország akkori második leggazdagabb embereként számon tartott Igor Kolomojszkij, társtulajdonosa pedig 33,25 százalékos résszel üzlettársa, Hennagyij Boholjubov volt. Portfóliójuk jelentős részét saját és üzlettársaik cégeinek a hitelezésére fordították. Az állam 148 milliárd hrivnyát költött a bank feltőkésítésére, a kormány akkori indoklása szerint amennyiben ezt nem teszik meg, az csődbe jut, ami a teljes ukrajnai pénzügyi rendszert magával húzhatta volna a mélybe.

Forrás:

Post Author: KISZó