Képekben a szót, szavakban a képet

Fennállásának 30. évfordulóját ünnepli a Kárpátaljai Magyar Képző- és Iparművészek Révész Imre Társasága (RIT). Ebből az alkalomból több új projektet indítottak.

– A karanténhelyzet miatt sajnos kiállításokat nem tudtunk szervezni, ezért új projektek megvalósításán gondolkodtunk. Ezek egyike a digitális tárlatvezetés, mely két formában jelenik meg, az egyik a narráció nélküli zenés aláfestéses, a másik narrált. A második projektben arra kértük a művészeket, hogy alkotásukban jelenítsék meg a társaság nevét – avatott be a részletekbe Kulin Ágnes, a RIT elnöke, akivel a Kovács Vilmos Irodalmi Társasággal (KVIT) közösen szervezett műhelymunkán beszélgettünk. Ez nem volt más, mint a harmadik, Nyitott ablak – képekben a szót és szavakban a képet elnevezésű projektjük.

– A KVIT-tel együttműködve az irodalom és a képzőművészet, iparművészet közötti kapcsolatra próbálunk reagálni.

Azt szeretnénk, ha egy fordított gondolkodás is elindulna, hogy az alkotásokból kiindulva jöjjenek létre irodalmi, lírai-prózai reflexiók, és reméljük, hogy ebből valami olyan születik, amiről a közeljövőben beszámolhatunk.

Csordás László elmondta, mindenképpen pozitív, hogy az írók és költők most közelebbről is megismerkedhetnek más művészeti ágakkal. – A betekintés után közösen gondolkodhatunk olyan alapfogalmakon, mint a képleírás, a képeknek az irodalmi művekre való hatása. Reméljük, az elhangzott irodalmi művek ihletet adnak egy-egy képzőművészeti alkotáshoz is – mondta a KVIT elnöke.

Hegedűs Csilla

Forrás:
KISZó

Post Author: KISZó