Vízummentesség: az EU még nem intette meg Kijevet

Ukraine visum EU

Az ukrán külügyminisztérium helyettes vezetője semmi okot nem lát arra, hogy az Európai Unió felfüggessze országa vízummentességét.

Emine Dzsaparova az elmúlt hetek egyik “slágertémája” kapcsán kifejtette: az EU az elmúlt hat évben nagyon sokat invesztált az ukrán gazdaságba és az igazságszolgáltatás reformjába, Kijev pedig tartja magát az eurointegrációs útitervhez, s mindent megtesz a korrupció leküzdése érdekében és a korrupcióellenes hatóságok független működéséért. Tudatta azt is, az EU részéről hivatalos formában semmilyen értesítést nem kaptak a vízummentesség felülvizsgálatának ügyében.

A külügyminiszter első helyettese semmi okot nem lát arra, hogy Brüsszel megvonja az ukrán állampolgárok vízummentes utazásának lehetőségét. Szerinte az erről szóló hírek csak politikai spekulációk tárgyát képezik.

Az Európai Parlamentben azok után szaporodtak meg a Kijevvel szembeni kritikák, hogy kísérletet tettek a korrupcióellenes ügyészség munkájába való beavatkozásra és a jelenlegi hatalomhoz lojális embereket juttatnának fontos pozíciókba az említett vádhatóságnál.

Korábban a kijevi diplomácia vezetője is arról beszélt, hogy nincs veszélyben az EU-s vízummentesség.

Forrás:

Post Author: KISZó