29-en haltak meg Kárpátalja legsúlyosabb busztragédiájában

A napokban volt 37 éve annak, egészen pontosan 1983. szeptember 22-én, hogy 29-en vesztették életüket egy közúti tragédiában Kárpátalján. Talán sokan nem is tudnak Kárpátalja máig legsúlyosabb buszbalesetéről. A Munkácsról Árdánházára (Ardanovo) tartó busz Beregkisalmás (Zaluzzsja) közelében bútorlakkot szállító tartálykocsival ütközött össze. A megrongálódott tartályból kiömlő tűzveszélyes anyag azonnal belobbant, a lángok pedig átterjedtek az emberekkel teli buszra. A balesetben 29-en veszítették életüket, sokan közülük elevenen elégtek a lángoló járműben.

Szemtanúk beszámolói szerint olyan nagy tűz volt, hogy kilométerekkel arrébb is látták a fekete füstfelhőt. A Sirius regionális tévécsatorna tavaly az évforduló apropóján készített összeállításában megszólaltatott egy túlélőt, aki a könnyeivel küszködve mesélt arról a napról. Hanna Kancsij elmondása szerint néhány másodperc alatt történt minden. A busz utasterét ellepte a füst, az utasok közül sokan elveszítették az eszméletüket a mérgező anyagok miatt. Neki úgy sikerült megmenekülnie, hogy az ajtó mellett ült, eredetileg nem itt volt a helye, barátnőjével helyet cseréltek még Munkácson az indulásnál, a másik nő nem élte túl a balesetet. Lábán így is súlyos égési sérüléseket szenvedett.

Az utasok pánikba estek, sikítoztak és kiabáltak, akinek sikerült megmenekülnie, az megpróbált segíteni a buszon lévő feleségén, férjén, rokonán, szomszédján – mesélte az asszony elcsukló hangon. Elmondása szerint az elszenesedett holttestek, a tűztől az útburkolaton keletkezett kráter látványa örökre beleégett a retinájába.

Az autóbusz 21 utasa azonnal, 8 személy a kórházban halt bele az égési sérüléseibe.

A baleset nyolc túlélőjét a drágabártfalvai (Dorobratovo) kórházba szállították. A riportban az akkori orvos, Ivan Ljah megrendülten emlékezett vissza arra a szeptemberi napra. Kiemelte, hogy az akkoriban egyetlen elérhető fájdalomcsillapítónak számító morfiumból mindössze három ampulla volt a kórházban – ugyanis egy rendelet miatt csak ennyit tarthattak –, holott legalább százra lett volna szükség. De az orvos szerint a sérülteket ez sem mentette volna meg a haláltól, ugyanis olyan súlyos légúti és légzőszervi égéseket szenvedtek, amelyek összeegyeztethetetlenek voltak az élettel.

A baleset körülményeit máig is viták övezik. Szemtanúk elmondása szerint a tragédia elkerülhető lett volna. A teherautó sofőrje ugyanis egy fehér ronggyal megpróbált jelezni a buszvezetőnek, aki nem állt meg. A legfiatalabb áldozat egy 5 éves gyerek volt.

A szovjet vezetés próbálta eltitkolni a balesetet, a sajtóban nem jelent meg hír a tragédiáról. A tragédia másnapján újraaszfaltozták az útszakaszt.

Ma a szörnyű baleset helyszínén egy emléktábla van kihelyezve az áldozatok nevével.

Post Author: KISZó