A választásokon való részvételre buzdított Szijjártó Péter

babják szijjártó beregszász

Az október 25-i ukrajnai önkormányzati választásokon való részvételre kérte a kárpátaljai magyarokat Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter, aki szerdán előbb Ungváron folytatott tárgyalásokat ukrán kollégájával, majd Beregszászon részt vett a II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskola tanévnyitó ünnepségén.

Mint fogalmazott, az ukrán belügyekbe való beavatkozási szándék nélkül kéri a Kárpátalján élő magyarokat erre, mert ha ezt nem teszik, akkor elveszítik a lehetőségét annak, hogy befolyásuk legyen jövőjükre, közösségükre és lakóhelyük jövőjére. Arra is kérte a kárpátaljai magyarokat, hogy megyei szinten az egyetlen magyar listára, a KMKSZ listájára szavazzanak, és “teremtsék meg a lehetőségét annak, hogy a mostani ciklushoz hasonlóan erős képviselete legyen a kárpátaljai magyarságnak a megyei tanácsban”. A többi helyi önkormányzat vonatkozásában is arra kérte a magyar kisebbséghez tartozókat, “tegyenek meg mindent annak érdekében, hogy a magyar jelöltek, vezetők és képviselők a következő időszakban az eddigiekhez hasonlóan dolgozhassanak a saját közösségeik jövője és fejlesztése érdekében” – tájékoztatott az MTI.

Mint az ismert, az Ukrajnai Magyar Demokrata Szövetség (UMDSZ) elnöksége nem indít megyei listát. Mint azt dr. Zubánics László, az országos magyar szervezet elnöke lapunkban megjelent elemző írásában tudatta, ennek egyik oka, hogy nem szeretnék elvenni a lehetőséget a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetségtől, hogy egyedül is megmérettesse magát. Számításaik szerint a megyei tanácsba való bejutásnak adott minden feltétele, ennek megvalósításához további sikereket kívánnak partnerüknek! Az UMDSZ a maga részéről a magyar közösség magvát jelentő járásokra és a kistérségekre szeretné erejét és forrásait koncentrálni, húzta alá az elnök. Az UMDP egyébként a hétvégén tartotta meg jelölő közgyűlését, amiről itt olvashatnak bővebben.

Visszatérve Szijjártó Péter tegnapi látogatására, a miniszter hangsúlyozta: a magyar fél abban érdekelt, hogy Ukrajna és Magyarország között jószomszédi viszony alakuljon ki. “Mi a kárpátaljai magyarokra úgy tekintünk, mint olyan közösségre, amely összeköti Ukrajnát és Magyarországot, a magyar és az ukrán nemzetet. Minél erősebb a kárpátaljai magyar közösség, minél erősebb a kárpátaljai magyarok érdekképviselete, annál erősebb ez az összekötő kapocs a két nemzet és a két ország között” – fogalmazott a budapesti diplomácia irányítója.

Szijjártó Péter tájékoztatott továbbá arról, hogy a magyar kormány gazdaságfejlesztési programja a jövőben is folytatódik Kárpátalján, ezután is írnak ki pályázatokat kis- és középvállalkozások számára.

szijjártó kuleba

A KISZó Online a szerdai nap folyamán folyamatos és operatív tájékoztatást közölt a két miniszter ungvári programjáról, majd Szijjártó Péter beregszászi látogatásáról. Facebook-oldalunkon élő videóval jelentkeztünk ungvári sajtótájékoztatójukról, amin a Kárpáti Igaz Szó azt kérdezte Dmitro Kuleba ukrán tárcavezetőtől, hogy van-e reális esély Ukrajnában a kettős állampolgárság legalizálására.

Olvasson a háttérről bővebben a kiszo.neten:
https://kiszo.net/…/hozhat-e-attorest-a-mai-szijjarto-kule…/

A segélyszállítmányról itt olvashatnak:
https://kiszo.net/…/3-millio-euros-erteku-segelyszallitman…/

Élőben a sajtótájékoztató:
https://www.facebook.com/kiszo/videos/1223112131403242/

A sajtótájékoztató összefoglalója:
https://kiszo.net/…/23/szijjarto-peter-bravurokra-van-szuk…/

Ez is elhangzott a sajtótájékoztatón:
https://kiszo.net/…/szijjarto-elarulta-mikor-talalkozik-or…/

Beregszászban a tanévnyitón vett részt a külügyminiszter:
https://kiszo.net/…/szijjarto-egymas-nelkul-sikeresek-es-e…/

Forrás:
KISZó

Post Author: KISZó