Az ukrán vendégmunkásokat is megtépázta a Covid │KISZó-háttér

Az ukrajnai vendégmunkások az ország gazdaságának egyik legértékesebb befektetői, tavaly például 10 milliárd dollárnál is többet invesztáltak bele. A Covid-19 okozta megpróbáltatások azonban kihatással vannak a külföldön boldogulni kényszerülő polgárok millióinak az életére. Sokan munka nélkül maradtak, akinek lenne állása, azt a szigorított határhelyzet tartja vissza, akik pedig útnak vágnak, nem ritkán több napot ácsorognak a határon, koszban, hőségben, hidegben, elemi tisztálkodási lehetőségek nélkül. Idén kevesebb valuta áramol tőlük haza, kihatással van az ukrán fizetőeszköz értékére is.

A koronavírus-járvány márciusi kirobbanása után több százezer ukrán vendégmunkás tért haza. Voltak, akiket a leállás miatt a munkaadójuk küldött el, de sokan önszántukból kerekedtek fel, mert bepánikoltak az ismeretlen vírustól. Később ezt már megbánták, hiszen így kereset nélkül maradtak. A kint dolgozó ukránok jobban félnek a munkahelyük elvesztésétől, semmint a járványtól, derült ki egy még korábban, a Lengyelországban dolgozó ukránok körében készített közvélemény-kutatásból. Minden második válaszadó kijelentette, hogy jelenleg leginkább a munkája elvesztésétől tart, míg csak minden hatodik fél a koronavírus-fertőzéstől. A szóban forgó felmérés szerint a megkérdezettek túlnyomó többsége (85 százalék) a járvány kitörése után is Lengyelországban akart maradni. Ezt a legtöbben (55 százalékuk) a kereset és a munkavállalás lehetőségével indokolták. A tanulmány készítői leszögezik: a járvány alatt mintegy 175 ezer ukrán állampolgár hagyta el Lengyelországot, ami az ott korábban élő és dolgozó ukrán közösség mintegy 10 százalékát jelenti.

Lengyelországban a külföldi dolgozók különösen a mezőgazdaságban nélkülözhetetlenek. A zöldség és a gyümölcs betakarításához ugyanis rengeteg munkásra van szükség, nagy részük Ukrajnából érkezik hozzájuk. A varsói kormány kifizeti a legálisan alkalmazott külföldi idénymunkások koronavírustesztjeit is, az agrártárca indoklása szerint csak az olcsó ukrán munkáskézzel lehet elkerülni a mezőgazdasági termékek árainak egekbe szökését.

Érdekesség, hogy az ukrán munkavállalók többsége asszimilálódik, és legalább egy családtagot magával visz Lengyelországba – állítja a Gremi Personal nemzetközi foglalkoztatási társaság analitikai központja a Lengyel Nemzeti Bank nemrégiben készült tanulmányára hivatkozva. A kutatás szerint az elmúlt öt évben jelentősen megnőtt az Ukrajnából érkező vendégmunkások aránya, akik hosszabb vagy akár állandó jellegű lengyelországi tartózkodás céljából indulnak útnak. A tanulmányban megkérdezettek több mint fele legalább egy családtagot át akar költöztetni. Amíg 2015-ben az ukránok túlnyomó többsége, tízből nyolcan, csak egy éven keresztül tervezte Lengyelországban maradni, addig mára a megkérdezettek 52 százaléka már több mint 3 évre tervez. Becslések szerint legalább másfél millió az ott élő és dolgozó ukránok száma.

Persze nemcsak Lengyelországban kapósak az ukránok, Csehországban, Olaszországban és Spanyolországban is számottevő a számuk. A legtöbb hazautalás azonban az Egyesült Államokból érkezik. Az év eleje óta 6,29 millió dollárt küldtek haza a kijevi jegybank tájékoztatása szerint, 5 százalékkal kevesebbet az előző év azonos periódusához képest. Ennek a 17 százaléka a tengerentúlról érkezett. Izraelből 13 százalék jött, Olaszország a harmadik. A valós kép ennél azért árnyaltabb, mert az Ukrajnával szomszédos vagy közeli országokban dolgozók nem küldik, hanem személyesen viszik haza a pénzüket. Mint tudjuk, az EU-ba nyíló átkelőkön ezért több kilométeres kisbuszos sorok vannak, a fuvarozók hozzák-viszik őket. A Covid-19 miatti határátlépési szigorítások révén soha korábban nem tapasztalt, „embergyilkos” sorok alakultak ki.

Mivel Magyarország a legfőbb tranzitország, így a még működő határállomásokon több kilométeres kisbuszos sorok képződtek, a munkások olykor 4-5 napot is kénytelenek a határon vesztegelni. A környéken a legalapvetőbb higiéniai feltételek sincsenek biztosítva, mindent elborít a szemét, a kosz, a bűz, a patkányok is megjelentek, de az ukrán hatóságok nemigen foglalkoznak honfitársaik kínszenvedésével, holott az emberfia nem éppen jókedvében megy külföldre pénzt keresni.

Forrás:
KISZó/Dunda György

Szolidaritási előfizetési felhívás!

Szolidaritási előfizetési felhívás!
Folyamatosan frissülő háborús hírfolyamunkat ITT találja.

Post Author: KISZó