KMDFKSZ – új lendület

Több elsős, új közösségi programok.

Megtartotta éves tisztújító közgyűlését a Kárpátaljai Magyar Diákok és Fiatal Kutatók Szövetsége. Az elnökség munkájáról, terveiről és a diákéletről beszélgettünk Lőrinc Ingrid elnökkel.

Hagyományosan most is szeptember végén került sor a KMDFKSZ tisztújító közgyűlésére, amelyen az ungvári magyar első évfolyamos egyetemisták felvételt nyertek a szövetség tagjai közé. Lőrinc Ingrid elnöki beszámolója után Katona Veronika rendezvényekért felelős alelnök és Ivánik István elnökségi tag ismertették a diákszövetség éves programjait. Az idei közgyűlésen a diákszövetség elnökségéből Ivánik István köszönt le, és szerzett tiszteletbeli tagságot. A későbbiekben Katona Veronika, Gyurcsák Alexandra és Csernicskó Flórián alelnökként segíti a munkát. Megválasztották az elnökség, és az etikai bizottság tagjait, illetve kinevezték a következő év aktivistáit. Köztük több elsős is akad.

– Az elmúlt tanév második fele rendhagyóra sikeredett, de ti jól megbirkóztatok a helyzettel.

– Az volt a legrosszabb, hogy a karantén miatt nem tudtunk személyesen találkozni – kezdi Ingrid. – A kapcsolatot csak online tarthattuk. Viszont ha ez nincs, valószínűleg nem indítjuk el a KaranTéma sorozatunkat. Nagyon élveztük az egész folyamatot az interjúalany-kereséstől egészen a videó vágásáig. A visszajelzések alapján mindenkinek elnyerte a tetszését. Nemcsak a mi diákjaink, de a Kárpát-medencében élő külhoni magyarok közül is sokan megnézték és hálásak voltak, hogy ilyen kedélyes és hasznos elfoglaltságot találtunk ki a bezártság idejére.

– Hogyan képzelitek az idei tanévet?

– A hagyományos programjaink megvalósítására törekszünk, de ha mégis úgy alakul, hogy szigorítanának a karanténon, és nem lehetnénk együtt, akkor vannak alternatíváink. Egyelőre a gólyatáborra és -bálra koncentrálunk. Lesz új programunk is, amit még nem szeretnék elárulni, már zajlanak az előkészületek.

– Az évindító bográcsozás is új passzus.

– Ezt is a karantén alakította így. Az elsősök általában a tanévnyitó buli keretében ismerkednek meg a felsősökkel, most viszont ilyen rendezvény megtartására nincs lehetőség. Ezért egy szabadtéri programra gondoltunk, így esett a választás a bográcsgulyásfőzésre, amit az Ungvári Református Egyetemi Gyülekezettel (UREGy) valósítottunk meg. Úgy érzem, ebből is hagyomány lesz, mivelhogy nagyon tetszett mindenkinek. Talán még kötetlenebbül tudtak beszélgetni egymással a fiatalok, mint a bulin.

– Mennyire aktívak az elsősök?

– Nagyon szerencsésnek mondhatom magam, hiszen már akkor, amikor átvettem a szervezetet, és most, az elnökségem utolsó évében is igen aktív újoncaink vannak. Több diák felvételizett az idén az Ungvári Nemzeti Egyetemre. Annak ellenére, hogy a vesztegzár miatt nem fejezhettük be a tudománynépszerűsítő körutunkat, sokan érkeztek hozzánk, és tudatosan keresték a diákszervezettel való kapcsolatot is.

Simon Rita

Forrás:
KISZó

Post Author: KISZó