Magánvélemény: „Bármi lesz, segít a szesz, ha lesz”

Egyáltalán nem csoda, sokkal inkább törvényszerű, hogy az alábbi hír kapcsán Hofi Géza Piál a föld című, immár klasszikus paródiája jut az eszembe. „Azt írja az újság”, hogy a kormánypárt képviselői a jövedéki termékekről szóló törvény olyan módosítását terjesztették a parlament elé, amely mindenki számára lehetővé teszi a házi pálinkafőzést Ukrajnában.

Na, végre! A honatyák (s valószínűleg a honanyák egy része is) gondolnak az „egyszerű” honpolgárokra. És nem csupán a voksaikra ácsingóznak az önkormányzati választások küszöbén, hanem ők adnának ajándékot. Lehetőséget a vigasságra, a búfelejtésre. Szép gesztus ez, így, koronavírus-járvány idején.

Azért bízom józanságukban és mértékletességükben, s ennél a pontnál megállnak. Nem folytatják például azzal, hogy első olvasatban kötelezővé teszik a házi pálinkafőzést, a végszavazásnál pedig a fogyasztását is.

Úgy tűnik, ebben az esetben számíthatunk a képviselők értékrendjének kifinomultságára.

A javaslat szerint ugyanis szigorúan csak magánhasználatra lehetne pálinkát főzni, és a végterméket tilos lesz kereskedelmi úton értékesíteni.

A tervezet egyébként is a törvényesség szem előtt tartásának mintapéldánya, a demokrácia kiteljesedése, hiszen előkészítői szerint nem vonható felelősségre az, aki kizárólag saját fogyasztásra készít pálinkát, ugyanis a képviselők meglátása az, hogy ez alapvető jog, amelyet az állam nem korlátozhat. A javaslatot kezdeményező honatyák diszkriminatívnak tartják a pálinkafőzést tiltó jogszabályt, ugyanis a borok, mézes párlatok, likőrök saját fogyasztásra történő előállítása nem jár felelősségre vonással.
Szóval, eljön a demokratikus Kánaán.

Persze érzek ebben az egész túláradó gondoskodásban némi számítást is.

Mert mi lesz (lehetne) itt, ha egyszerre sokan kijózanodnak…

Horváth Sándor

Korábban érdekes riportban mutattuk be Ukrajna első, engedéllyel rendelkező pálinkafőzdéjét, ami Kárpátalján található. 

Forrás:
KISZó

Post Author: KISZó