170 ezer hrivnyás bírság a külföldi rendszámú autósoknak

A vámhivatal munkatársai, a bíróságok jóváhagyásával elkezdték büntetni a külföldi rendszámú gépkocsival közlekedőket, írja az egyik kárpátaljai regionális hírportál.

Nem is akármilyen büntetési tételekről van szó, 170 ezer hrivnyás összegek szerepelnek a bírsági jegyzőkönyvekben. A hatóságok célkeresztjében azok a külföldi rendszámú autótulajdonosok vannak, akik későbbi “levámolás” vagy tranzit céllal hoztak be járművet Ukrajnába. Ilyen esetekben törvényileg 30 napig lehet az autó legálisan az országban, utána komoly büntetést kell fizetni.

Sokan abban a tévhitben vannak, hogy amíg nem születik végleges, törvényileg megnyugtató megoldás a tranzit célból behozott kocsikra vonatkozólag, addig a bírságok is elmaradnak. Az is téves feltételezés, hogy a Covid-19 okán a vámosok nem figyelnek a 30 napos szabályra, s büntetlenül meglehet úszni a határidő túllépését.

Első körben azokat büntetik, akik külföldi rendszámú autóikkal szeretnének kilépni az országból. Fontos tudni, hogy amennyiben valaki menet közben nyilvántartásba veszi, azaz “levámolja” autóját Ukrajnában, de eközben túllépte a 30 napos határidőt, ugyanúgy a büntetés megfizetésére kötelezhető.

Aki külföldi állampolgárként hozta be az autóját, az változatlanul egy éven át használhatja legálisan azt Ukrajnában.

Forrás:

Szolidaritási előfizetési felhívás!

Szolidaritási előfizetési felhívás!
Folyamatosan frissülő háborús hírfolyamunkat ITT találja.

Post Author: KISZó