Az aradi tizenháromra emlékeztek Ungváron

2001-es helyreállítása után Szegelethy János honvéd hadnagy síremléke egyike azon helyszíneknek, amelyeknél Ungvár magyarsága október 6-án megemlékezik az aradi vértanúkról. Az utóbbi években ezekbe az eseményekbe bekapcsolódnak az Ungvári Nemzeti Egyetemen tanuló magyar diákok is. Így történt az idén is, amikor dr. Zubánics László tanszékvezető, az UMDSZ elnöke és dr. Dupka György, a MÉKK elnöke tartottak élő történelemórát az UNE első évfolyamos történelem szakos hallgatói számára.

Zubánics László felidézte azokat a vészterhes napokat, amikor az osztrák hatóságok Pesten kivégezték gróf Batthyány Lajost, az első felelős magyar kormány miniszterelnökét, illetve az aradi vár sáncában vértanúságot szenvedett a szabadságharc 13 főtisztje (kicsit később őket követte Kazinczy Lajos is).

Dupka György a szabadságharc felvidéki eseményeit emelte ki, köztük a podheringi ütközetet, amelynek résztvevői között számos görögkatolikus kispap is volt, köztük Andrejkovics Endre, aki tűzmesterként akadályozta meg, hogy az osztrák seregek átkeljenek a Latorcán. A mai Kárpátalja területéről gyakorlatilag minden nemzetiség képviselői bekapcsolódtak a szabadságharc eseményeibe, sokan később emiatt üldöztetésnek voltak kitéve. Többen a szabadságharc mártírjaivá váltak, mint báró Perényi Zsigmond, a magyar országgyűlés felsőházának másodelnöke, aki aláírásával szentesítette a Habsburgok trónfosztását kimondó határozatot.

A megemlékezés során a jelenlévők elhelyezték a tisztelet koszorúit a síremléken, olvasható az Ukrajnai Magyar Demokrata Szövetség honlapján. 

Forrás:
KISZó

Szolidaritási előfizetési felhívás!

Szolidaritási előfizetési felhívás!
Folyamatosan frissülő háborús hírfolyamunkat ITT találja.

Post Author: KISZó