Megújuló gyermekintézmények anyaországi támogatással

A magyar kultúra az elmúlt ezerszáz évben soha nem kirekesztő, hanem befogadó volt – hangsúlyozta Potápi Árpád János. A nemzetpolitikáért felelős államtitkár kétnapos hivatalos látogatásra érkezett vidékünkre. A Kárpát-medencei óvodafejlesztési program keretében több felújított intézményt adott át szerdán.

Ungváron a 10. Számú Dayka Gábor Középiskolában a Miénk a város! online vetélkedőn nyert Csodasarkot adta át a gyerekeknek.

A külhoni magyar óvodásoknak és kisiskolásoknak szóló Miénk a város! online játékot a Nemzetpolitikai Államtitkárság 2013 óta hirdeti meg. Az idén rekordszámú versenyző, 2500 külhoni gyerek vett részt, akik nyolc héten át 60 ezer feladatot oldottak meg. A játékon többek között 7 kárpátaljai intézmény (az Aknaszlatinai Bolyai János Középiskola, a Bátyúi Középiskola, a Derceni Középiskola, a Beregdédai Általános Iskola, a Tiszabökényi Általános Iskola, a Tiszasalamoni Gimnázium és az Ungvári 10. Sz. Dayka Gábor Középiskola) tanulói is nyertek 100 ezer forint értékű könyv- és fejlesztőjáték-csomagot, úgynevezett Csodasarkot saját közösségüknek.

Az ünnepélyes átadón Potápi Árpád János kiemelte: a gyerekek és szülők együtt versenyeztek otthon a járvány idején. Gratulált a kisiskolásoknak és átnyújtott egy-egy oklevelet Roják Emíliának, Gotkó Elizabetnek, Názárovics Eleonórának és Pónitz Áronnak, majd együtt bontották ki az ajándékokat.

A Kárpát-medencei óvodafejlesztési program keretében megújuló Ungvári Harmónia Oktatási-Nevelési Központ ünnepélyes átadóján a vendégek köszöntése utána elhangzott: a központ az Ungvári Városi Tanács tulajdonában van. Az intézményben három óvodai csoport – egy vegyes korosztályú, egy ukrán tannyelvű nagycsoport, és egy vegyes korosztályú magyar tannyelvű tagozat – valamint 11 évfolyamos ukrán tannyelvű iskola működik.

Az óvodafejlesztési program második ütemében az óvoda magyar csoportjának termeit újították fel. A magyar csoport új bútorzatot is kapott. A felújítás és berendezés értéke 2 millió 113 ezer 718 hrivnya.

Potápi Árpád János beszédében arra hívta fel a figyelmet, hogy a mai nap folyamán három óvodafejlesztést adnak át. A program harmadik ütemének végén járnak. Most a negyedik ütemet készítik elő, amelynek lényege, hogy a már meglévő, és még el nem készült, esetleg forráshiánnyal küszködő projekteknél biztosítsák a hiányzó összeget. A ma átadandó beruházások összértéke 87 millió forint.

– Miért fejlesztünk ilyen óvodai csoportokat, ahol többségében vagy teljes mértékben ukrán gyerekek tanulnak? – tette hozzá az államtitkár. – Sokan élnek vegyes házasságokban, és az ott született gyermekeknek is szeretnénk magyar nyelvű oktatást és nevelést biztosítani. A másik ok, hogy az itt élő ukránok egy másik nemzet kultúráját, nyelvét, szokásait is megismerjék.

Főleg fontos ez akkor, ha egy városban élnek, egymás szomszédságában. Ha megtanulnak magyarul, az csak előnyükre válik.

Reméljük azt, hogy ezek a gyerekek előbb-utóbb magyar iskolákba vagy akár magyar felsőoktatási intézményekbe fognak járni, és ránk pedig barátként fognak tekinteni.

Orosz Ildikó, a KMPSZ elnöke megjegyezte, azt tapasztalták, amikor felmérték a helyszínt, hogy a vezetés hozzáállása nagyon pozitív és toleráns. Magyar csoportot nyitottak, illetve a magyar nyelvet is tanulják az ötödik osztálytól kezdve.

– Sajnáljuk, hogy nem tudtunk még megfelelő kollégákat ide küldeni, de hamarosan elindul egy olyan program, amely keretében a szórványba tudunk küldeni magyar pedagógusokat, és reméljük, hogy jövőre erősítést tudnak adni. Ha netán igény nyílik arra, hogy magyar osztályt nyissanak az alsó osztályokban, akkor állunk rendelkezésükre, és igyekszünk magyar szakembert küldeni.

Brenzovics László, a KMKSZ elnöke kiemelte, méltó körülmények között oktathatnak és tanulhatnak végre. Kárpátalja egy olyan vidék, ahol sok nemzetiség él békében egymás mellett, és egy ilyen gesztus mindenképp előrébb viszi térségünk fejlődését, az, ha ismerjük egymás nyelvét, ehhez viszont lehetőség kell, ahol elsajátíthatják.

Karpinec Marina megköszönte a támogatást, amit eddig is kaptak. Az igazgatónő elmondta, már négy éve működik magyar tannyelvű óvodai csoport náluk, amely megnyitásának ötlete a szülői tanács elnökétől, Levicki Róberttől származik.

A magyar nevelőnőktől megtudtuk, jelenleg 18 kisgyerek jár a Napocska csoportba. Évről évre egyre többen választják a magyar tagozatot. Kettő éves kortól fogadják a kicsiket az óvodában. Az ukrán gyerekekkel magyarul énekelnek és játszanak, annak érdekében, hogy mielőbb elsajátítsák a magyar nyelvet.

A nap további részében az államtitkár Perecsenyben, Nagybereznán és Hárson (Lipovec) adott át a magyar kormány támogatásával megvalósult intézményeket. Holnap Tiszapéterfalvára és Beregszászba látogat.

Simon Rita

Forrás:
KISZó/Fotó: Szabó Sándor

Szolidaritási előfizetési felhívás!

Szolidaritási előfizetési felhívás!
Folyamatosan frissülő háborús hírfolyamunkat ITT találja.

Post Author: KISZó