Az 1944-es tragédia áldozataira emlékeztek Beregszászban

Magyarország Beregszászi Konzulátusa, a hagyományokhoz híven, az idén is október 9-én emlékezett meg az 1944-es szovjet légitámadás áldozatairól.

Elsőként a beregszászi köztemető honvéd-parcellájában tartottak megemlékezést.

– Minden évben megemlékezünk a II. világháború gyászos időszakának egyik számunkra különösen fájdalmas eseményéről, és annak áldozatairól Beregszászban. 1944. október 9-én a szovjet légierő két hullámban bombázta a Vérke-parti várost, elsősorban a vasútállomást. A támadásnak sok halottja volt, a legtöbbjük katona, de számos ártatlan, civil áldozat is elhunyt. A mai alkalom hazájuk védelmében, a harci cselekményekben hősi halált halt honvédjeink és polgári áldozatok (legalább 250 ember) emléke előtt tiszteleg – emelte ki beszédében Szilágyi Mátyás beregszászi főkonzul.

– Amikor itt állunk, és megemlékezünk az ártatlan, hősi halált halt személyekről, akkor ezt a keresztény ember reményével a szívünkben tesszük, hiszen a keresztény ember a temetőkertben a sírok mellett is tud az életről, a feltámadásról beszélni – hangsúlyozta Molnár János római katolikus esperes-plébános.

A rendezvényen a Beregszászi Bethlen Gábor Magyar Gimnázium diákjai alkalomhoz illő verseket adtak elő.

Az emlékezők ezután a beregszászi vasútállomás falán lévő emléktáblánál gyülekeztek. A szervezésbe itt becsatlakozott a Pro Cultura Subcarpathica Civil Szervezet (PCS) is.

A helyszínen Szilágyi Mátyás kifejtette, minden nemzet emlékezetének fontos része a nemzet hőseinek és mártírjainak az emléke.

Az emlékezet azért is nagyon fontos, hogy a nemzet önbecsülése, történelmi tartása, megmaradásba vetett hite szilárdan megmaradjon, fenntartva, megőrizve közösségeinket.

– Amikor hőseinkre emlékezünk, megbecsüljük történelmi múltunkat, a város, a közösség történelmét. A múlt segítségével, a kegyelet őrzésével pedig előre tudunk tekinteni a jövőbe – fogalmazott a diplomata.

– Azért vagyunk ma itt – idősebbek és fiatalok –, hogy továbbadjuk az ismereteinket. Annak érdekében, hogy ez a borzalom ne ismétlődjön meg, mindenkinek éberen kell élni, helyén kell lenni, és időben kell szólni. Időben kell szólni, hogy a világ sorsa és kereke ne vegyen rossz irányt – emelte ki Orosz Ildikó, a PCS elnöke.

Molnár János római katolikus esperes-plébános és Marosi István, görög katolikus pap az elhunytak lelki üdvéért imádkozott.

A Szózat eléneklése után a jelenlévők, a civil szervezetek képviselői, többek között Babják Zoltán polgármester is elhelyezte az emlékezés koszorúit a bombázás áldozatainak állított emléktáblánál.

Hegedűs Csilla

Forrás:
KISZó
Folyamatosan frissülő háborús hírfolyamunkat ITT találja.

Post Author: KISZó