Stagnál a lakossági hitelek kamatlába

Az okokat a pénzügyminisztérium fejtegeti.

Idén az Ukrán Nemzeti Bank (NBU) lényegesen, 6 százalékra csökkentette az általa nyújtott hitelek kamatlábát. A lakossági kölcsönökhöz azonban még mindig sokkal magasabb „áron” juthatnak hozzá a hitelfelvevők. Hogyan lehetséges ez?

Ennek oka, hogy a diszkontráta nem befolyásolja a banki hitel kamatait. 2019 májusa óta a központi bank fokozatosan csökkenti ezt a mutatót. Ennek megfelelően a pénzintézetek is fokozatosan csökkentették a betétek és hitelek kamatlábait. Míg tavaly júliusban a vállalkozásoknak nyújtott hiteleket átlagosan évi 18 százalékos kamattal kínálták, úgy idén a hasonló szolgáltatások költségei már 10 százalék alá csökkentek.

A kamat mértékét nagyban befolyásolja a kölcsönök kockázati szintje. Főként a hitelkockázatot veszik figyelembe, különös tekintettel a vissza(nem)fizetés veszélyére.

Így a plusz ráfordítás összege a törlesztési lehetőségek rizikójától függően az igénylők különböző rétegénél eltérő lesz.

A hitel futamideje is fontos, hiszen a minél hosszabb távra kiadott összeggel a bankok nagyobb kockázatot vállalnak, emiatt a kiadásokba beleszámítják a pénz hiányából fakadó kockázatokat is.
A fogyasztói hitelek esetében szintén meghatározó a kereslet és kínálat egyensúlya.

A jelzáloghitelek kamatlábainak csökkentéséhez elengedhetetlen az ingatlanpiacon tapasztalható problémák megoldása, a hitelezők jogainak fokozottabb védelme, illetve a hitelkockázatok csökkentése.

Időbe telik, míg a jobb makrogazdasági feltételek és a diszkontráta változásainak hatásai csökkentik a fogyasztók – vállalkozások, állampolgárok – számára elérhető hitelek költségeit.

A diszkontráta 6 százalékban történő meghatározása ezért nem tükröződik teljes mértékben a banki kamatlábak szintjén.

Pozitívum, hogy a pénzintézetek már a jelenlegi helyzetben is aktívan versenyeznek a megbízható hitelfelvevőkért, akik nagyobb valószínűséggel törlesztik a kölcsönt. Ennek okán a bankok vonzóbb feltételeket kínálnak számukra.

Csuha Ivett

Forrás:
KISZó

Szolidaritási előfizetési felhívás!

Szolidaritási előfizetési felhívás!
Folyamatosan frissülő háborús hírfolyamunkat ITT találja.

Post Author: KISZó