Az ukrán elnök nem ragaszkodik a hatalomhoz

Volodimir Zelenszkij hisz benne, hogy sikerül majd visszaintegrálnia az ideiglenesen megszállt kelet-ukrajnai területeket és a Krím félszigetet Ukrajnába, írja a Korrespondent.net.

A BBC nemzetközi hírcsatorna HardTalk című műsora videós interjút készített az ukrán államfővel, Zelenszkij ebben kijelentette, hogy nem ragaszkodik az elnöki székhez, és hajlandó távozni, amennyiben nem sikerül békét teremtenie a Donyec-medencében.

„Ha nem sikerült berekeszteni a háborút, jönnie kell egy másik embernek, aki képes befejezni ezt a tragikus történetet ” – fogalmazott az államfő, kiemelve, hogy nem ragaszkodik a népszerűségi mutatókhoz és hatalomhoz.

Arra a kérdésre, hogy hisz-e abban, hogy sikerül békeszerződést kötnie Vlagyimir Putyin orosz elnökkel, amellyel visszakerül Ukrajnához az összes ideiglenesen megszállt területet, beleértve a Krím is, Zelenszkij azt mondta: “Hiszek ebben. Ellenkező esetben nem indultam volna az elnöki posztért. Ez egy bonyolult kérdés, szükségünk lesz az egész világ segítségére. Nem veszítettem el a hitemet” – hangsúlyozta az ukrán elnök.

Zelenszkij bonyolult kérdésnek nevezte a donbaszi háború befejezését, ugyanakkor pozitívan értékelte a normandiai folyamat blokkolásának feloldását. Az elnök kifejtette, hogy a lehető leghamarabb pontot szeretne tenni az ügy végére. Emlékeztetett arra, hogy egy év alatt 140 ukrán állampolgárt sikerült kiszabadítani a kelet-ukrajnai felkelők fogságából.

„Nem ülünk fel a provokációknak, ugyanis nem szeretnénk fokozni a konfliktust. Csökkentek a harci veszteségeink, és ez a legnagyobb eredmény, 75 nap alatt mindössze egy embert vesztettünk” – tette hozzá Zelenszkij.

Folyamatosan frissülő háborús hírfolyamunkat ITT találja.

Post Author: KISZó