Több mint 4 ezer ukránon próbálnák ki a koronavírus-vakcinát

A védőoltás a legolcsóbb és leghatékonyabb módja bármilyen járvány leküzdésének, állítja a szakember az UNIAN hírügynökség beszámolójában.

Amint elegendő anyag áll rendelkezésre a koronavírus-vakcina teszteléséhez, és a kutatások megerősítik a biztonságosságát, 4200 ukrán önkéntessel megkezdik a vizsgálatokat.

Erről az egészségügyi minisztérium állami szakértői központjának igazgatója beszélt egy televíziós adásban. Tetyana Dumenko úgy fogalmazott, a védőoltás a legolcsóbb és leghatékonyabb mód arra, hogy leküzdjünk bármilyen járványt. Manapság a COVID-19-en kívül 25 fertőző betegség ellen védekeznek oltásokkal a világon.

A központ vezetője elmondta, ők azt szeretnék, ha sikerülne kifejleszteni a védőoltást, amivel mindenkit egyszerre kigyógyíthatnának, vagy legalább minél több embert tudnának immunizálni, viszont a jelenlegi körülmények között

2021 előtt nem várható olyan vakcina, ami bizonyított hatékonyságú,

és amely keresztülment volna a megszabott három vizsgálati szakaszon.

Az ukrán szakértők a múlt héten kaptak engedélyt egy európai gyártó harmadik szakaszában lévő mintáinak a tanulmányozására, és ma ezen az anyagok vizsgálatán dolgoznak, mondta Dumenko, majd hozzátette: ha az anyagok elegendőek és megerősítik a tanulmány biztonságos vizsgálatát Ukrajnában, akkor 4,2 ezer ukrán önkéntes vehet részt ebben a projektben.

Mikor fog ez megtörténni? Szeretnénk, ha minél előtt sor kerülne rá.

Az önkéntesek Kijevben, Vinnyica, Lemberg és Ivano-Frankivszk megyében jelentkezhetnek a vizsgálatra az arra kijelölt klinikai központokban.

Arról már írtunk, hogy megközelítőleg ezer hrivnyába fog kerülni egy covid-vakcina.

Forrás:
KISZó

Szolidaritási előfizetési felhívás!

Szolidaritási előfizetési felhívás!
Folyamatosan frissülő háborús hírfolyamunkat ITT találja.

Post Author: KISZó