Szorosabbra kötik az ukrán–török kapcsolatokat

 Hivatalos látogatást tett Törökországban Volodimir Zelenszkij. Az ukrán elnök tárgyalást folytatott Recep Tayyip Erdoğan köztársasági elnökkel, melyen a két ország együttműködésének erősítéséről egyeztek meg – tájékoztat a korrespondent.net.

A megbeszélésen a vendéglátó kijelentette: Törökország kiáll Ukrajna szuverenitása, területi egysége mellett, támogatja a megszállt Krím visszaszerzésére és a szakadárok ellenőrzése alatti területek feletti ellenőrzés helyreállítására tett erőfeszítéseit. A két fél kész együttműködni valamennyi törvénytelenül fogvatartott ukrán állampolgár kiszabadítása érdekében.

A török elnök megerősítette: Isztambul szorgalmazza Ukrajna teljes jogú NATO-tagságát, fontosnak tartja a két ország együttműködését a Fekete-tengeri térség stabilitásának, békéjének biztosítása érdekében. A találkozón döntés született a védelmi együttműködés új formájáról, melynek keretében a külügy- és a védelmi miniszterek évente találkoznak és egyeztetnek politikai és katonai kérdésekben.

A felek abban is egyetértettek, hogy fel kell gyorsítani az Ukrajna és Törökország közti szabad kereskedelmi szerződés aláírásának előkészítését.

 

 

Forrás:
KISZó
Folyamatosan frissülő háborús hírfolyamunkat ITT találja.

Post Author: KISZó