Ki segít a mentális betegeken?

Ukrajnában 1,3 millióan szenvednek különféle lelki bajoktól.

A hivatalos adatok szerint tavaly több mint 302 ezer ukrajnai lakos fordult pszichiáterhez. A számadatot Makszim Sztepanov egészségügyi miniszter közölte. Kijelenthetjük, talán soha nem volt aktuálisabb az idei októberi mentális egészség napja. Egyik célja, hogy felhívja a közvélemény figyelmét: a lelki betegségben szenvedő emberek ugyanúgy rendelkeznek az emberi méltóság, az egyenlőség jogával, mint az emberiség valamennyi többi tagja. Vajon szűkebb pátriánkban mennyire gyakoriak a lelki zavarok, s mit tehetünk annak érdekében, hogy épek maradjunk mentálisan? – kérdeztük Natalja Brataszjuk pszichológustól.

– A mentális betegek száma nő, az őket ellátó szakág kapja azonban a legkevesebb támogatást. Ki mentse meg a lelki betegeket?

– A mentális problémával küzdő új páciens száma tavaly meghaladta a két évvel korábbi betegszámot. Az egészségügyi ellátás ezen formája épp ezért kiemelt figyelmet érdemel, az egészségügyi reform áprilisban indult második szakaszában kiderült, valóban a pszichiátriai intézmények küzdenek a legnagyobb támogatási hiánnyal. Emiatt gyakorlatilag a bezárás szélére kerültek.

A legnagyobb veszélyben a közel 22 ezer krónikus pszichés beteg ellátásával foglalkozó specializált kórházak vannak.

A tárcavezető úgy nyilatkozott, kidolgozták a pszichiátriai ellátás fejlesztését célzó 2030-ig szóló koncepciót, amelyet megvitatnak az illetékes intézményvezetőkkel. Ezenkívül azt ígérte, az említett kórházak az év végéig a múlt évi finanszírozásban részesülnek.

– A Földön több mint 450 millió ember küzd valamilyen mentális rendellenességgel. Nyugaton minden hetedik személy paranoiás vagy depressziós, esetleg alkoholproblémái vannak. Nálunk a lakosság mekkora aránya lehet érintett?

– Ukrajnában körülbelül 1,3 millióan szenvednek pszichés bajoktól. Problémáik hátterében elsősorban a gazdasági és politikai kataklizmák, az információdömping áll, amit kiegészít zaklatott korunk elmaradhatatlan velejárója, a stresszes életmód, s nem utolsósorban a legújabb stresszforrás, a koronavírus. A különféle testi tünetekkel szakorvoshoz forduló páciensek hatvan százalékának is lélekgyógyászra van szüksége. Csak jó idő eltelik, mire erre rájönnek.

– Kárpátalján van-e előrelépés a mentális gyógyítás „meghonosítása” terén?

– Némi elmozdulás érzékelhető, ma már többen kérnek segítséget lélekbúvár szakembereinktől, de még közel sem annyian, mint mondjuk nyugati szomszédainknál vagy a tengerentúlon.

Míg nálunk még mindig az előítéletektől való félelem miatt nem fordulnak szakemberhez, odaát mindenkinek saját pszichológusa van.

A kiközösítés nem csupán a pácienseket, hanem a szférában dolgozó orvosokat is érinti. Ukrajnában például, bár pszichológusokból nincs hiány, százezer lakosra átlagosan mindössze kilenc pszichiáter jut, míg például Svájcban harminc. Kárpátalján, sajnos, még ennél is rosszabb a helyzet, főként a gyermekszakorvoslás terén. Megyénkben a pszichiátriai nyilvántartásban mintegy harminckétezer beteg szerepel, azon belül több mint háromezer gyerek. Valójában azonban sokkal többen küzdenek lelki bajokkal.

– Mit tehetünk mentális épségünk megtartása érdekében?

– Meg kell tanulnunk helyesen kezelni a problémákat, tisztában kell lenni, mi az, amire képesek vagyunk hatni és mi az, ami nem tőlünk függ.

Az örökérvényű aranyszabály: amennyiben nem tudsz változtatni egy adott helyzeten, változtass a saját hozzáállásodon.

Magyar Tímea

Forrás:
KISZó

Post Author: KISZó