Széljegyzet: Határtalan határozatlanság

Szinte unalmassá vált már ez a határmizéria. Torkig vagyunk az egésszel. Ám a helyzet mindig tartogat valami újat.

Csuha Ivett

Sajnos nem jót.

Eddig az ellenőrző pontok bezárásától volt hangos a sajtó, majd következett az újranyitás, melyet részleges – néhány határátkelő ideiglenesen nem üzemel –, lokális stop követett.

Jött a hír, miszerint Ukrajna szeptember végéig lezárja határait a külföldiek előtt. Augusztus 29. és szeptember 28. között úgynevezett határzár működött (volna). Mily meglepő, a rendelet egy nappal korábban lépett életbe. Határozatlanság‒Józan ész 1:0.

Miután hozzászoktunk az új felálláshoz, következett az országokkal való „játszadozás”. Természetesen tisztában vagyok a közzétett számadatokkal, az aszerint történő besorolással, ám a kivitelezés sajnos messzemenően nem kidolgozott.

Az augusztusi történések után már meg sem lepődtünk azon a szeptember végén hozott döntésen, miszerint Magyarország a „vörös” országok táborát erősíti. A rendeleten talán már nem is, ám az életbe lépés módján mégis fennakadt a szemöldökünk. Ugyanis a szeptember 25-ei határozat azonnali hatállyal még aznap(!) hatályos lett. Határozatlanság‒Józan ész 2:0.

Sokakban felment a pumpa. Nem véletlenül, hiszen a „vörös” országból hazaérkezőket 14 napos házi karanténra vagy koronavírustesztre kötelezik.

Nem kellett sokáig várnunk a következő módosításra, egy hét alatt zöld zónába került a szomszédos állam. Elmúlt a veszély, nincs többé kockázat, mivel az ukrajnai adatok lényeges romlása meghaladta a magyarországi fertőzések arányát. Sem karantén, sem önelszigetelés, sem pedig teszt nem szükséges. A beutazás egyetlen feltétele – az érvényes úti okmányok mellett – olyan egészségbiztosítás megléte, amely fedezi egy esetleges koronavírus-fertőzés valamennyi (kezelési, elkülönítési stb.) költségét.

A legérdekesebb az egészben talán az, ha belegondolunk a vörös besorolás alatt Ukrajnába érkezők helyzetébe. Hiszen akik egy héttel ezelőtt érkeztek, azok még mindig karanténban várják a „feloldozást”, míg szerencsésebb napot választó embertársaik akadálytalanul – jó esetben 8-12 órás várakozás után – közlekednek az egy héttel ezelőtt még kockázatosnak ítélt ország(ok) között. Határozatlanság‒Józan ész 3:0.

U.i.: Szegény önelszigeteltek! Mire kiszabadulnak, nehogy újra vörös színben pompázzon a kitűzött úti cél.

Forrás:
KISZó

Post Author: KISZó