Átadták a Fedák Sári Kulturális Központot

Fedák Sári szobrát egy évvel ezelőtt avatták fel. A színésznő 1879-ben született Beregszászban, a színésziskolát követően pályafutását a Magyar Színházban kezdte, később számos magyar és külföldi teátrumban lépett fel. Tehát méltán lehetnek rá büszkék a beregszásziak. Nevét ezután kulturális központ is viseli.

A rendezvény Fedák Sári szobrának koszorúzásával kezdődött, majd ünnepélyes keretek között felavatták a kulturális központot. Az avatószalagot Illés Boglárka ifjúságpolitikáért és esélyteremtésért felelős helyettes államtitkár, Orosz Ildikó, a Pro Cultura Subcarpathica Civil Szervezet elnöke és Brenzovics László, a Kárpátaljai Magyar Főiskoláért Jótékonysági Alapítvány elnöke, a KMKSZ elnöke vágták át. Isten áldását Taracközi Ferenc református lelkész és Marosi István görög katolikus pap kérte az épületre.

A kulturális központba lépve valóban minden Zsazsára emlékeztet, a fotói a falon, a gramofonból az ő éneke szólt.

Illés Boglárka kihangsúlyozta, a kárpátaljai magyarság évezredes múlttal rendelkezik. De jelene is van, ezt bizonyítja a központ megnyitása is.
– Hogy a kárpátaljai magyarságnak milyen jövője lesz, azon múlik, hogyan sikerül megerősíteni, építeni közösséget – tette hozzá a politikus.

Brenzovics László kifejtette, az, hogy megnyitották a Fedák Sári Kulturális Központot, azt mutatja, hogy mindennek megvan az ideje.

– Ez a város egyik legrégibb épülete, annak idején Oroszlán szállóként funkcionált, de később méltatlan állapotba került. Az alsó szint étkezdeként szolgált évtizedeken keresztül. Ezért is örömteli, hogy immár kulturális központként szerepel, és megannyi rendezvénynek adhat majd otthont – jegyezte meg a KMKSZ elnöke.
– Mi ugyanazt akarjuk, amit egy pesti vagy egy vidéki, élni akarunk magyarként, magyarul, ott ahol születtünk. És ehhez hozzátartozik az is, hogy mindaz, ami megadatik egy pesti fiatalnak, az megadasson egy vidékinek, és egy olyan vidékinek is, akit átlépett a határ. Ezt jelzi a Fedák Sári Kulturális Központ is – hangsúlyozta Orosz Ildikó.

A színészek Fedák-emlékesttel kedveskedtek a vendégeknek.

A kulturális központ létrehozását a magyar állam támogatta a Kárpátaljai Magyar Főiskoláért Jótékonysági Alapítvány közbenjárásával. A központ a Kárpátaljai Megyei Magyar Drámai Színház épülete hozzáépített részében található. A felső szinten többek mellett pódiumszínpad, kávézó kapott helyet, az alsó szinten, amely ezelőtt kihasználatlan, elhanyagolt pince volt, szabadulószoba, kártyaterem és fotózóna várja a látogatókat.

A központnak a Kárpátaljai Megyei Magyar Drámai Színház biztosít helyet, az intézményben megvalósuló programokat a Pro Cultura Subcarpathica civil szervezet és a Kárpátaljai Megyei Magyar Drámai Színház Jótékonysági Alapítvány szervezi.

Hegedűs Csilla

Forrás:
KISZó/Fotó: Hegedűs Csilla

Post Author: KISZó