1,2 milliárdos magyar állami támogatásból élesztik újjá a Vérkét

Magyar Levente, Magyarország Külgazdasági és Külügyminisztériumának miniszterhelyettese munkalátogatást tett Beregszászba. A politikus óriási volumenű bejelentést tett a Vérke-csatorna partján megtartott sajtótájékoztatón.

– Beregszásznak van egy hatalmas problémája, mégpedig az, hogy tulajdonképpen egy szennyvízcsatorna folyik át rajta, ami valamikor mindenki által kedvelt Vérke folyócska volt. Ez nemcsak megkeseríti a helyiek életét, és kellemetlen mellékhatásokkal jár, egyenesen veszélyes közegészségügyi szempontból. A beregszásziak régi kérése, amelyet Babják Zoltán polgármester és Brenzovics László, a KMKSZ elnöke közvetített felénk az utóbbi években, hogy a magyar kormány segítsen a méltatlan és áldatlan állapot felszámolásában.

A kérés a megfelelő szintre jutott Budapesten, és a közelmúltban megszületett a döntés, a magyar kormány 1,2 milliárd forinttal, tehát mintegy 3,5 millió euróval járul hozzá e probléma elhárításához – jelentette be Magyar Levente.

Elmondta, az összegből megvalósul a Vérke városi szakaszának teljes kikotrása, szennyvíz- és iszapmentesítése, a part kiépítése, rendezése. Felépül egy duzzasztógát a Borzsán. A munkálatok 2021-2022-ben zajlanak majd. Kihangsúlyozta, emellett a beregszászi vízművek is jelentős, 200 millió forintos támogatást kap a magyar kormánytól.

Babják Zoltán történelmi eseménynek nevezte a bejelentést.

– Ez óriási volumenű és horderejű felajánlás. A 3,5 millió euró tulajdonképpen a városunk költségvetése fejlesztési alapjának majdnem négyéves tartaléka. Arra törekszünk az elkövetkezendőkben, hogy úgy szervezzük meg a munkát, hogy a következő két év alatt kifogástalan ökológiai feltételeket tudjunk biztosítani – fogalmazott Beregszász polgármestere, majd köszönetet mondott a magyar kormánynak az óriási támogatásért.

Hegedűs Csilla

Forrás:
KISZó

Szolidaritási előfizetési felhívás!

Szolidaritási előfizetési felhívás!
Folyamatosan frissülő háborús hírfolyamunkat ITT találja.

Post Author: KISZó