Átgondolt, reális elképzelések a köz javára

Varga Gizella közel húsz éve áll a köz szolgálatában. Akik ismerik, tudják, bárki bizalommal fordulhat hozzá, senkit sem hagy cserben, igyekszik mindenkinek segíteni és útbaigazítást adni. Az idei választáson a Nagydobrony központú kistérség polgármesteri tisztségéért indul függetlenként, az Ukrajnai Magyar Demokrata Szövetség (UMDSZ) támogatásával. Vallja, közösen, békességben minden sikerülhet!

Maximalista, határozott személyiség, semmit sem hagy félbe, és nem fél a kihívásoktól. Tősgyökeres nagydobronyiként pályafutását faluájában kezdte, ott is képzeli el a jövőjét. A községi tanácsban végzett többévnyi munkának köszönhetően komoly tapasztalattal rendelkezik az ügyintézés terén, amire most nagy szükség lesz a jelentős átalakítások során.

Mivel a Nagydobronyi Községi Kistérség tízezer alatti választópolgárral rendelkezik, független jelöltként indul a megmérettetésre. Hiszi, együtt képesek lesznek olyan eredményt elérni, amivel Csongor, Dimicső, Kisdobrony, Nagydobrony és Tiszaágtelek lakosai is elégedettek lesznek.

– Lakossági fórumokat tartott, tájékoztatta a polgárokat az előttük álló változásokról. Mit emelt ki?

– Nagyon örültem, hogy pozitívan álltak a beszámolómhoz. Jól elbeszélgettünk, minden faluhoz külön-külön szóltam, és kiemeltem azokat az aspektusokat, ami fontos nekik, és amit fejleszteni szeretnének, amire tudom, hogy szükségük van.

Meghallgattam az elképzeléseiket, kikértem a véleményüket, és elmagyaráztam, az, hogy megválasztják a kistérségi polgármestert, nem jelenti azt, hogy a fejük fölött fognak dönteni.

A polgármester a képviselőtestülettel egyetértésben fog tevékenykedni. Azt szeretném, ha az elöljárókat (sztárosztákat) helyben választanák meg, az emberek döntenének arról, kiben bíznak, kivel akarnak együttdolgozni. Én ezt így látom helyesnek, ők tudják, ki lesz a jó nekik. Bővül a kis családunk, új szokások, más problémák merülhetnek fel, de a lényeg, hogy közösen oldjuk meg, egymást tolerálva, békességben, szeretetben. Úgy érzem, képes vagyok kontrollálni a helyzetet, és mindenkivel szót tudok majd érteni. Ez korábban már bebizonyosodott.

– Sokan féltik az állásukat.

– Mindenki számára fontos, hogy ne veszítse el a munkahelyét. Sok ügyet továbbra is helyben intéznek majd, emellé viszont új szolgáltatások, új központok társulnak Nagydobronyban. Ezzel új munkahelyeket is tudunk biztosítani a szakképzett embereknek.

Azokat viszont, akik a nehéz időkben is kitartottak a közszolgálatban, nem bocsátjuk el.

Számítunk a tapasztalt, megbízható, önkormányzati ügyekben jártas emberekre.

– Jól kidolgozott, átlátható választási programmal rendelkezik. Többek között a falusi turizmus fellendítését is megcélozná. Ezt hogyan képzeli?

– Itt többségében a mezőgazdaságból és vállalkozásokból élnek az emberek, de a turizmusról sem szabad megfeledkezni. Jó marketinget kell rendelni hozzá. A környék gazdag néphagyományokban, amire építeni lehet és kell is. Viszonylag közel a munkácsi vár. Három járás határán vagyunk, ezt érdemes kihasználni. A falusi turizmus beindítása nem lehetetlen.

Ha sikerül Dimicsőben létrehozni azt a termálfürdőt, amire már befektetőket is találtak, igazi kis turistaparadicsommá építhetnénk ki a kistérséget.

Nagy perspektívát látok az egyesülésben.

– Az utakkal nincs gond, már csak arra lenne szükség, hogy az autóbuszhálózat is zökkenőmentes legyen.

– Ha megválasztanak, a képviselőtestülettel közösen kidolgoznánk egy a falvakat összekötő járatot, ami megkönnyítené az ügyintézést vagy a vásárlást, rokonlátogatást. Ehhez még rendbe kell hoznunk a Dimicső és Tiszaágtelek közötti kétkilométeres útszakaszt. Ennek a tervdokumentációja már kész, Torma László polgármesterrel levélben fordultunk a megyei közútkezelőhöz és a megyevezetőhöz is, hogy mielőbb hozzáláthassunk az útépítéshez. A csongori polgármesterrel pedig azt kérvényeztük az illetékeseknél, hogy a dobronyi mentőszolgálatunk kiszállhasson az ő falujukba is. Oda eddig a gorondi mentő járt, mivel a Munkácsi járáshoz tartoztak. Szeretnénk, ha baj esetén a mi magyarajkú mentőstisztjeink jutnának el a községbe, lehetőleg minél gyorsabban. A szemétszállítás megoldása sem elhanyagolható. Fokozatosan át akarunk állni a szelektív-hulladékgyűjtésre, ennek érdekében is tettünk már lépéseket. A cél, hogy senki udvarán ne gyűljön fel a szemét.

– A sportról és a kultúráról sem feledkezett meg.

– A labdarúgással kapcsolatban azt javasoltam a kollégáimnak, hogy fogjunk össze, alakítsunk junior és felnőtt csapatot is. Nagydobronyban Kis Ákos, Kis László és Molnár Péter hivatástudatból edzi a fiatalokat. Ha van rá igény, szervezhetnénk még csapatokat, barátságos mérkőzéseket, aztán összehozhatnánk egy kistérségi válogatott együttest. A művelődési házak vezetőivel megbeszéltük, hogy összehangoljuk a munkát, érdekes, új programokat állítunk össze, fellépéseket szervezünk a falvakban.

Fontosnak tartom a községi ünnepségek, önkormányzati szabadidős rendezvények megtartását, további népszerűsítését, hiszen ezek a közösség összetartásának az eszközei.

Arra is gondoltunk, hogy jó lenne egy kistérségi online médiafelület létrehozása, mely a közösséget informálná a helyi történésekről.

– Ehhez az kell, hogy itthon legyenek a fiatalok. Mivel tudná ezt elérni?

– Sok fiatal tartózkodik külföldön, viszont van egy olyan réteg, mely már kipróbálta a külföldi munkát és visszajött. Mindenki hazavágyik, csupán különböző okok miatt kell még kint maradnia. Azon vagyunk, hogy a felnövekvő nemzedék lásson itthon perspektívát, és érvényesülni tudjon a szülőföldjén. Ehhez szakképzettség szükséges, és az államnyelvet is tudni kell, ez tény.

Ám a legfontosabb, hogy egy olyan közösség része legyen, amely fejlődő, innovatív, és ahol tisztelik a múltat, ahol a hagyományok és anyanyelvünk, kultúránk ápolására nagy hangsúlyt fektetnek. Mi erre törekszünk.

– A falvak mindig is rivalizáltak egymással. Hogy gondolja, mennyire lesz sikeres ez az egyesülés?

– A rivalizálás elhalványult. Az évek során már rokonokká váltak az emberek, a szomszédos falvak összenőttek. 2019-ben fejeztem be az Ungvári Nemzeti Egyetem Magyar Filológiai Tanszékének magyar nyelv és irodalom szakát. A magiszteri diplomamunkám témájául a nagydobronyi lakodalom néprajzi és szókincstani leírását választottam. A kutatásaim során összegeztem, hogy Nagydobronyban évszázadokon keresztül valóban csak helyiekkel házasodtak, viszont a múlt század közepétől kezdett lazulni ez a hagyomány, és egyre többen házasodtak be más falvakba. Így ma már a rokoni szálak is összekötik ezt a környéket. Nagyon bizakodóan állok az egyesüléshez, az emberek is pozitívak. Úgy láttam a lakossági fórumokon is, hogy érzik, mi összetartozunk. Békességben, együttműködve tudunk előrehaladni. Arra kell törekedni, hogy megoldjuk a problémákat és ne újakat generáljunk.

Minden falut fejleszteni kell, de ezt csak közösen tudjuk megtenni, számítok a környék támogatására.

Független jelöltként az a véleményem, hogy mivel Kárpátalján élünk, az anyaország mellett egymásra is szükségünk van. A jó kapcsolatok ápolása elengedhetetlen ahhoz, hogy véghezvigyük az akaratunkat, és megvalósítsuk a terveinket. Az itteni emberek a szavazataikkal, a távolban élő barátaink az imádságukkal tudnak segíteni abban, hogy megvalósítsuk a kitűzött céljainkat, és továbbra is ittmaradhassunk a szülőföldünkön.

Simon Rita

Forrás:
KISZó

Szolidaritási előfizetési felhívás!

Szolidaritási előfizetési felhívás!
Folyamatosan frissülő háborús hírfolyamunkat ITT találja.

Post Author: KISZó