Ennyi helyen lesznek választások Ukrajnában

Szakértők egybehangzó állítása szerint is a hétvégén sorra kerülő önkormányzati választás lesz az eddigi legbonyolultabb az ország közel 30 éves története során.

Október 25-én mindenhol új polgármestereket választanak, de megújulnak a városi, járási, megyei képviselőtestületek is, a települések összevonásából létrejött kistérségekben most először lesznek ilyen formában választások.

Összesen 1439 kistérségben (hromada) lesznek választások. Ahol 10 ezer fő alatt van a választásra jogosultak száma, ott a korábban megszokott módon, egyéni körzetekből lehet mandátumhoz jutni. A tízezernél nagyobb kistérségekben viszont csak pártlistákon lehet indulni. A polgármesterek esetében a kisebb kistérségekben elég az egyszerű többség, a nagyobbakban viszont a voksok 50+1 százalékára van szükség, ha ez nincs meg, második fordulót tartanak. Városok esetében 75 ezer választópolgárnál lép életbe az 50+1 százalékos szabály.

Ukrajnában az előttünk álló vasárnap 22 megye 119 járásában és 381 városában lesznek választások.

Újdonság, hogy a listákon szigorú nemi kvótákat vezettek be, eszerint 40 százaléknak az egyik nemhez tartozóknak kell lenniük.

Pártok esetében a bejutási küszöb 5 százalékos.

Az előttünk álló önkormányzati választásokról kérdezett a Kárpáti Igaz Szó exkluzív anyagában ismert kijevi politikai elemzőket. Véleményüket lapunk friss, október 22-én megjelenő nyomtatott számában olvashatják.

Forrás:
KISZó

Szolidaritási előfizetési felhívás!

Szolidaritási előfizetési felhívás!
Folyamatosan frissülő háborús hírfolyamunkat ITT találja.

Post Author: KISZó