Akár 170 hrivnya bírság is járhat a rossz maszkviselésért

Az ukrán Miniszteri Kabinet október 21-én a parlament elé terjesztett két törvénytervezetet, amelyek lehetővé tenné közigazgatási pénzbírság kiszabását a helytelen maszkviselésért.

A javaslat nem szimplán a maszkviselésre kötelezné az állampolgárokat egyes helyeken, de a védőeszköz helyes használatát is előírná. Várhatóan kötelezővé válik az orr- és szájnyílást eltakaró maszk használata a zárt, nyilvános térben és a tömegközlekedési eszközökön a karantén idején. A tervezet szerint a törvény megsértése adminisztratív felelősségre vonást von maga után, melynek büntetése az adózatlan minimálbér 10–15 szerese.

Eddig a maszkviselés szabályainak megsértéséért kiszabható pénzbírság 17 ezer hrivnya volt.

„A törvénytervezetet szerint 170 hrivnyás bírság járhat azoknak, akik nem, vagy nem megfelelően hordják a maszkot zárt, nyilvános térben és a tömegközlekedési eszközökön. Ismétlés esetén 255 hrivnya lenne a pénzbírság” – ismertette a javaslatot Denisz Maljuszka igazságügyi miniszter.

A tervezettel kapcsolatban megszólaló jogász kifejtette, hogy közigazgatási szabálysértésről van szó, vagyis a kihágásról a rendőrök veszik majd fel a jegyzőkönyvet és állítják ki a bírságot.

Az egyik törvényjavaslat az állampolgárok, a másik a jogi személyek szabálysértési felelősségre vonását taglalja. Utóbbi esetében 3400 hrivnyától 5100 hrivnyáig terjedő pénzbírságra számíthatnak azok a vállalkozások, amelyek a boltokban, üzletközpontokba és a tömegközlekedési eszközökön nem tartatják be a maszk viselésére vonatkozó szabályozást. A jogász szerint abban az esetben is büntethetnek, ha az állampolgár maszkban megy be a boltba, de azt odabent leveszi, vagy helytelenül viseli.

 

Post Author: KISZó