A magyar külügy visszautasítja a kijevi vádakat

Ukrajna szerint Potápi Árpád János kampányolni utazott el Kárpátaljára, a magyar külügyminisztérium szerint szó sincs erről.

A magyar külügy szerint nem tekinthető politikai beavatkozásnak, hogy Potápi Árpád János nemzetpolitikai államtitkár arra buzdította Kárpátalján a magyarokat, szavazzanak a magyar jelöltre az önkormányzati választáson. A budapesti diplomácia reakciójának előzménye, hogy a kijevi külügyi tárca politikai agitációval vádolta Potápit és azzal, hogy kifejezetten a választás miatt utazott el Kárpátaljára, de a magyar külügy ezt sem tartja helytállónak: szerintük rendszeres látogatásai részeként látogatott ki ezúttal is a magyar kormány gazdaságfejlesztési, iskolafejlesztési, kulturális és egészségügyi programjai miatt, eközben viszont természetes, hogy szavazásra buzdította a helyieket. A külügy szerint ezek a fejlesztési programok minden helyi lakosnak jók, nem csak a magyaroknak.

“Azt pedig természetesnek tekintjük, hogy a magyar közösség tagjait a választáson való részvételre buzdítjuk, hogy legyen befolyásuk saját jövőjük, a közösségük, a lakóhelyük, otthonuk szempontjából fontos döntésekre, és ennek érdekében szavazatukkal is segítsék az erős magyar képviselet megteremtését a helyi és területi önkormányzatokban” – írta a Külügyminisztérium.

A minisztérium szerint úgy kell tekinteni a helyi magyarokra, mint akik hidat teremtenek az ukrán és a magyar nemzet között, ezért Ukrajna érdeke is, hogy a kárpátaljai magyar közösség erős legyen.

Mint arról a kiszo.net írt, korábban előfordult, hogy az ukrán hatóságok be sem engedték az államtitkárt.

Vidékünkön tett szeptemberi látogatása során Szijjártó Péter miniszter is szavazásra buzdította a Kárpátalján élő magyarokat.

Post Author: KISZó