Kertészkedésért is börtönbe lehet kerülni │KISZó-krimi

Vidékünk a kábítószercsempészek nemzetközi útvonalán fekszik. Szerencsére nem voltunk a bűnszervezetek célállomása, így sikerült megóvni a régió viszonylagos „tisztaságát”. Bár még mindig a legkevésbé fertőzött megyék sorába tartozunk, a statisztika fokozatos romlást jelez. A rendőrök az utóbbi egy évben 335 kábítószerrel való visszaélésre derítettek fényt, ezekből 116 súlyosnak minősült. 98 esetben terjesztőket, 47 alkalommal pedig előállítókat lepleztek le. Több mint 37 kilogramm drogot koboztak el. Ezek a mutatók felülmúlják az egy évvel korábbiakat.

Kárpátalján ma már komoly terjesztőhálózat működik. A legrosszabb a helyzet Ungváron, Munkácson és Huszton, tájékoztat Bohdan Hrab százados, a megyei rendőrség kábítószer-ellenes osztályának vezetője. A legkelendőbbek az úgynevezett diszkódrogok, az amfetamin, a metamfetamin és a marihuána, de megjelentek a rendkívül kemény tudatmódosítók is,

mint például a kokain, aminek egyetlen grammján 150-200 dollárt keresnek a terjesztők.

A kábítószer-ellenes osztály maroknyi csapatával szorosan együttműködnek a nemzetbiztonsági szolgálat (SZBU) nyomozói és a közúti járőrszolgálat munkatársai, akik számos törvénysértőt füleltek le. A drogpiac jelentős része a helyi romák kezében van, állítja az osztályvezető, de a bűnszövetkezetekben külföldiek is vezető szerephez jutnak.

Íme egy példa. Egy afgán fiatalember állítólag politikai okokból volt kénytelen elhagyni hazáját. Illegális úton jutott el vidékünkre, de innen már nem mehetett tovább. A határon elfogták. Az átmeneti szálláson menedékjogi státuszért folyamodott, amit meg is kapott. Ám ő visszaélt a felkínált lehetőséggel.

A férfi Munkácson telepedett le, de meg sem próbált munkát keresni. Ennek ellenére feltűnően nagy lábon élt. Végül a rendőrség figyelni kezdte. Kiderült, az afgán házi droglabort üzemeltet, ópiumpárlatot készít. A kábítószert saját maga értékesítette egyre bővülő klientúrája körében. A szer egy-egy adagjáért kétszáz dollárt kasszírozott. Az üzlet virágzott, de végül közbelépett a rendőrség, és a „menekült” vizsgálati fogházba került.

Az ügyben még tart a nyomozás. A legnagyobb gond azonban az, mondja a rendőrszázados: egyáltalán nem biztos, hogy el is ítélik.

Mert hiába a rendőri munka, ha az igazságszolgáltatás túlzottan humánusan viszonyul a drogterjesztőkhöz.

Egy „kertészkedő” ellen a napokban indult bűnvádi eljárás. A 39 éves férfit immár harmadszor kapták el drogterjesztés közben. Húsz grammnyi adag saját maga termesztett és szárított marihuánát akart értékesíteni, amikor rajtaütöttek. Mint az ügyészség munkatársa elmondta, az illető régi ügyfél. Korábban háromszor volt büntetve garázdaság miatt, de csak a harmadik alkalommal küldték rács mögé, ahol négy évet húzott le. Ezúttal öttől tíz évig terjedő szabadságvesztésre ítélhetik.

– Méltánytalan a tíz év holmi vacak fűért – dohogta a vádlottak padjáról a gyanúsított. – Pedig mennyit gondoztam, hogy szép és egészséges növényeim legyenek.

A férfit az ungvári ítélőtábla két hónapra vizsgálati fogságba helyezte, de 88 ezer hrivnya óvadék fejében szabadlábra kerülhet.

Persze még nagyobb lenne a baj, ha a rendőrség is futni hagyná a kábítószerrel visszaélőket. Az idén egy hónap alatt tucatnyi olyan bűncselekményt derítettek fel, melyekben főszerepet játszottak a tudatmódosító szerek. Lefüleltek egy drogtanyát, ahol nemcsak készítették, hanem értékesítették és fogyasztották is a különböző szereket.

A Munkácsi járás egyik településén például egy családi házban cserepes virágként vadkendert termesztettek. A házkutatás során a szülők elcsodálkoztak, mi rossz van abban, hogy 15 éves iskolás fiuk növénytermesztéssel foglalkozik.

A gyerek tucatnyi bokor kanabiszt gondozott nagy odaadással. Azt mondta a szüleinek, hogy azt biológiaórán kapta házi feladatul.

Perecseny főutcáján igazoltattak egy 31 éves helybélit, aki láthatóan nem örült a rendőrökkel való találkozásnak. Izgatottságának oka a maroktelefonja, pontosan az annak látszó doboz volt. A készülék működésképtelennek bizonyult, ami nem csoda, hisz a belső szerkezet helyett marihuánával volt tele. Az illetőt előállították. Állítása szerint a szert kijevi ismerősétől kapta ajándékba…

A rendőrség tájékoztatása szerint az illegális máktermesztők ellen a Btk. 310. cikkelyének első pontjába ütköző bűncselekmény (törvénytelen máktermesztés) miatt indul eljárás. Már egyetlen szálért pénzbírság szabható ki, száznál több tő esetében viszont több évre rács mögé lehet kerülni.

A mák termesztésénél is szigorúbb törvényi elbírálás alá esnek azok, akik vadkender gondozásával próbálkoznak. E növény esetében már tíz szálért is börtön jár…

Balogh Csaba

Post Author: KISZó