Potápi Árpád János szerint ő lehet az egyik kitiltott

Potápi Árpád János nemzetpolitikai államtitkár azt feltételezi, ő lehet az egyik kitiltott az újra fellángolt ukrán–magyar diplomáciai viszályból eredően.

Erről ő maga beszélt azon a budapesti tanácskozáson, amelyen a hétvégi sikeres kárpátaljai magyar választási szereplést elemezte Brenzovics László KMKSZ-elnök és Kántor Zoltán, a Nemzetpolitikai Kutatóintézet igazgatójának társaságában. Kérdésre a nemzetpolitikai államtitkár azt mondta: semmilyen hivatalos értesítést sem a Miniszterelnökség, sem a külügyi tárca, sem ő nem kapott arról, hogy nem kívánatos személy lenne Ukrajnában. Néhány éve hasonló történt Kelemen Hunor RMDSZ-elnökkel, akit szintén nem értesítettek, és egy határátkelésnél derült ki, hogy kitiltották Ukrajnából – elevenítette fel.

Potápi Árpád János feltételezi, hogy az egyik kitiltott személy ő, “a másikat még keresik”. Megjegyezte: ha egy 40 milliós ország tőle fél, az az erejét is megmutatja. Kijelentette: Magyarországnak az alaptörvényből fakadó kötelessége, hogy a határon túli magyarságot segítse. Példaként említette intézmények felújítását, a kárpátaljai szociális programcsomagot, a Vérke folyó rehabilitációját. Ezekből a támogatásokból nem csupán a magyar emberek, hanem nemzetiségtől függetlenül a régió minden lakója részesül. Mindezek fényében érthetetlen az ukrán fél lépése – jelentette ki.

Az ukrán fél durva lépését kedd reggeli videójában élesen bírálta Szijjártó Péter külügyi tárcavezető is, amiről már beszámoltunk a kiszo.net-en.

A fórumon Potápi Árpád János történelmi győzelemként értékelte a hétvégi ukrajnai önkormányzati választáson elért magyar eredményeket. A rendezvényen ott volt a KISZó helyszíni munkatársa is, a részletekkel hamarosan jelentkezünk.

Forrás:
KISZó/MTI

Post Author: KISZó