Túllépte a 11 milliárdot az állami kölcsönprogram

Az Elérhető hitelek állami program keretében eddig több mint 11 milliárd hrivnya értékű kölcsönt hagytak jóvá – számolt be Julija Kovaliv, az Elnöki Hivatal helyettes vezetője.

Még a világjárvány előtt Volodimir Zelenszkij elnök a kis- és középvállalkozások támogatása érdekében indította a programot. A koronavírus-járvány terjedése után ez módosult, és az átmenetileg válságot átélő vállalkozásokat is segíti.

Kovaliv szerint az elmúlt 5 évben ez a legnagyobb projekt a kis- és középvállalkozások felkarolására.

Az Elérhető hitelek program kezdete óta 4343 hitel került jóváhagyásra. Október 13-ig összesen 10 milliárd 352 millió hrivnya összegű kölcsönhöz jutottak az igénylők. Csak az azt megelőző héten 216 hitelkérelmet bíráltak el pozitívan, így újabb 469 millió hrivnya segítheti elő a mikro-, kis- és középvállalkozások fellendülését.

A teljes összegből 7 milliárd 689 millió hrivnyát már meglévő kölcsön refinanszírozására nyújtottak, 2 milliárd 44 milliót tőkebefektetésekre, 619 milliót működő tőke feltöltésére adtak ki.

A programban részt vevő bankok közül az állami pénzintézetek a legaktívabbak. A PrivatBank 1106 igénylést hagyott jóvá 789 millió hrivnya értékben. Kevesebb, 761 darab kölcsönt, ám magasabb – 1 milliárd 30 millió hrivnya – összegben adott ki az Ukrgazbank. A projekt dobogósa még az Oscsadbank (653 hitel 856 millió hrivnya értékben).

Csuha Ivett

Forrás:
KISZó

Post Author: KISZó