A Magyar Melódiák megmutatta, milyen az igazi csárdás

Az előadással a magyar operett előtt is tisztelegtek.

Friss csárdások, lassú keringők, híres operettek, romantikus duettek, erőteljes szólók – röviden így lehetne keretbe foglalni a Kárpátaljai Megyei Filharmónia Magyar Melódiák kamaraegyüttesének koncertjét. A magyar népi csárdástól a klasszikus bécsi keringőig röpítő előadás a nézők szívét-lelkét felmelegítette a hűvös őszi estén.

A kamaraegyüttes repertoárjában olyan híres magyar zeneszerzők operettjeiből csendültek fel dalok, mint Kálmán Imre vagy Lehár Ferenc. De a nagyérdemű ízelítőt kapott Lavotta János és Bihari János magyar nótáiból, illetve Fritz Kreisler és Jean Sibelius néhány világhírű klasszikus művéből is.

– A műsor összeállításával egy különleges zenei élményt szerettünk volna nyújtani a nézőknek. A legismertebb magyar népi tánc a csárdás, amit minden kárpátaljai ismer. Ennek változatos dallamaival és néhány ismert operettrészlettel próbáltuk közelebb hozni és népszerűsíteni a magyar kultúrát – jegyzi meg Havata Diana, a Magyar melódiák kamaraegyüttes vezetője, Ukrajna érdemes művésze. – A koncerttel a magyar operettszerzők előtt is tisztelegni akartunk. A műfaj elkötelezettjei Kálmán Imre születésének 120. évfordulóján a Magyar Operett Napjává nyilvánították október 24-ét. Ugyancsak ezen a napon halt meg a másik híres operettszerző, Lehár Ferenc. Mindig arra törekszünk, hogy fülbemászó dallamokat, igazi magyaros táncokat és énekeket vigyünk színpadra, amivel elvarázsolhatjuk a közönséget.

Nagy Anikó és Halus István szólisták többek között a Víg özvegy, a Marica grófnő és a Csárdáskirálynő operettekből énekeltek szívhez szóló duetteket és vidám szólókat.

Torbics Andrea és Rosztyiszlav Hmara nemcsak friss csárdásokkal, hanem Lehár Ferenc gyönyörű keringődalával is elkápráztatták a nézőket.

Az est fényét emelték Havata Diana, Bacsinszki Ágnes, Hazsó Katalin, Jevhen Canyko és Jaroszlav Breszlavszkij gyönyörű szólójátékai és duettjei.

Simon Rita

Forrás:
KISZó

Post Author: KISZó