„Ismerd meg! Ápold! Add tovább!”

A napokban került megrendezésre Haláboron, az „Ismerd meg! Ápold! Add tovább!” címet viselő programsorozat második alkalma, melyet a Bethlen Gábor Alap által támogatott „Haláborért” Civil Szervezet és a Halábori Református Egyházközség közösen szervezett meg a Cotnar szőlőhegyen.

A helyi fiatalok 15 fős csoporttal indultak el Haláborról, hogy megtekintsék, hogyan is dolgoztak nagyszüleik a szőlőhegyen. Megérkezve a gyönyörű vidékre hamar kiderült, hogy nem egyszerű munka a szőlőszedés: megfelelő szerszámok nélkül lehetetlen lenne az ütemes haladás. A bátrabbak felsétáltak a legmagasabb dombokra is, melyről páratlan kilátás tárult eléjük.

A szüret után őszi népdalokat tanultak Radvánszki-Kovács Krisztina és Bózsár Zoltán segítségével.

Felelevenítették a régi, talán már elfeledett népdalokat, mint a Megérett, megérett vagy Ősszel érik, babám. A program a szabadban táncházzal folytatódott, melyet Kovács István vezetett. Tóth Győző, a szervezet elnöke felhívta a fiatalok figyelmét arra, hogy ragadjanak meg minden lehetőséget, hogy minél jobban megismerjék elődeik szokásait és foglalkozásait. Soha ne becsüljék alá azt a munkát, amit ők végeztek, hanem legyenek rá büszkék, hiszen a szüretelés, amint láthatták, nem egyszerű munka.

 

Forrás:
KISZó

Szolidaritási előfizetési felhívás!

Szolidaritási előfizetési felhívás!
Folyamatosan frissülő háborús hírfolyamunkat ITT találja.

Post Author: KISZó