Olekszij Petrov: Kárpátalján kritikus a helyzet

Az utóbbi négy hét folyamán olyan arányban nőtt Kárpátalján a koronavírusos fertőzöttek száma, hogy várhatóan újabb régiókat – Csapot, a Szolyvai és Nagyszőlősi járást – is a vörös zónába sorolják, közölte szerdai sajtótájékoztatóján Viktorija Timcsik, a megye főinfektológusa.

Megyei szinten a két hét alatt 100 ezer főre jutó betegek száma több helyen meghaladta a megengedett 320 főt. Az infektológus elmondása szerint annak ellenére, hogy az első körben kijelölt kórházakban alig maradt hely a fertőzöttek számára, a lakosság még mindig nem veszi komolyan az előírásokat. Komoly aggodalomra ad okot, hogy a családorvosok és a mentőszolgálatok túlterheltek, hiányosak, nem győzik a betegáradatot, s hogy az előállított vagy beszerzett korábban egy hónapra elegendő oxigénmennyiség már csak egy hétre elegendő.

Mivel a megyeszékhelyen a kijelölt ágyak mind megteltek, a covid-os pácienseket már kénytelenek Beregszászba, Szolyvára szállítani. Ha ennél messzebbre kellesz szállítani őket, nem fogják tudni betartani a kötelező 60 perces szállítási időt. S még csak most jön a tél, a csúszós, esetleg behavazott utak, egészítette ki Olekszij Petrov. A megye kormányzója kifejtette, a helyzet enyhítése érdekében felszólították az ungvári polgármesteri hivatalt, hogy a városi kórházban növeljék a fertőzöttek számára kijelölt ágyszámot, az intézmény felét alakítsák át a covid betegek számára.

Magyar Tímea

Forrás:
KISZó

Szolidaritási előfizetési felhívás!

Szolidaritási előfizetési felhívás!
Folyamatosan frissülő háborús hírfolyamunkat ITT találja.

Post Author: KISZó