Tiszaháton nem győzik az egészségügyisek │KISZó-háttér

Vajon hogy élik meg az emberek az újabb szigorításokat és a bizonytalanságot?, néztünk körbe a megyében.

Ukrajnában napról-napra erőteljesen nő a koronavírussal fertőzöttek száma, kedd reggelre 8899 új esetet azonosítottak. Országszerte száz régió került a járványügyileg legveszélyesebb vörös zónába. Kárpátalján Ungváron, Beregszászon, a Perecsenyi, az Ungvári és a Nagybereznai járásban találták a legrosszabbnak a helyzetet, itt a legszigorúbb korlátozásokra kényszerítették a lakosságot. Egymásnak ellentmondó hírek érkeznek, hol arról lehet olvasni, hogy a fertőzöttek számára kijelölt kórházakban megteltek a betegágyak, hol cáfolják ezt az illetékesek.

– Meggyőződésem, hogy vidékünkön most ért el bennünket a fertőzés első hulláma. Tavasszal ugyanis gyakorlatilag mindössze néhány influenzás beteggel találkoztunk, s egyetlen súlyos beteget kellett kórházba utalni. Most viszont rendkívül sokan gyengélkednek, s olyan súlyos fulladásos, tüdőgyulladással járó tüneteket produkálnak, olyan elesettek a páciensek, amilyennek korábban soha nem láttuk őket – mondta el lapunknak Tüzes Beáta, a Tiszabökényi Családorvosi Rendelő védőnője, aki jómaga is két hétig küzdött a nehézlégzéssel, torokfájással. S ugyan negatív eredményt mutatott a PCR tesztje, biztos benne, hogy covid vírus betegítette meg.

– Szeptemberben  fokozatosan nőni kezdett a betegszám. Először a gyerekek, most viszont már az idősek és a középkorúak körében cirkulál a fertőzés.  Úgy tapasztaljuk a tüdőn kívül a vérkeringést támadja leginkább a kór. A múlt héten rengeteg pácienst kellett ellátnunk, de úgy látom, ez a hét még rosszabb lesz. Az a félelmetes, hogy először csak influenzaszerű tüneteket mutatnak a páciensek, aztán hirtelen rosszabbodik az állapotuk, van, aki összeesik a gyengeségtől. A tesztjük sokszor ennek ellenére negatív eredményt mutat.

Sajnos már ki sem jön a mentő Nagyszőlősről, ha beteghez hívjuk, nem győzik a tesztelést.

Pedig jóval magasabb lenne a betegszám. És a hírek szerint rengeteg egészségügyis felmondott vagy ugyancsak beteglapon van a járási kórházból – vázolja a tiszaháti helyzetet a védőnő.

– Hiába kérjük a helyi lakosokat, hogy a megbeszélt időpont alapján jöjjenek a rendelőbe, és feltétlenül viseljenek maszkot, az emberek fegyelmezetlenek.

Nevetlenből, Tiszapéterfalváról is hozzánk jönnek a páciensek, alig győzzük a rohamot.

Pedig fontos lenne, hogy ne legyen egyszerre sok beteg, mert nem fogjuk tudni ellátni őket, summázza a szakember.

Magyar Tímea

Forrás:
KISZó

Szolidaritási előfizetési felhívás!

Szolidaritási előfizetési felhívás!
Folyamatosan frissülő háborús hírfolyamunkat ITT találja.

Post Author: KISZó