A gyerekkori beszédhiba nem végítélet │KISZó-interjú

A dadogók elfogadottsága segíti őket saját maguk elfogadásában.

A napokban méltatták világszerte a beszédhibás emberek, elsősorban a dadogás elfogadásának világnapját. Célja a dadogók társadalmi megítélésének javítása, a kapcsolatteremtés és erősítés a szakemberek és az érintettek között. Nem egy neves ember is küzdött a dadogással, például Mózes Arisztotelész, Démoszthenész, Darwin, Churchill. De híres színészeket is találunk közöttük: Marilyn Monroe, Bruce Willis, Őze Lajos.

– Világszerte közel hárommillióra tehető a beszédhibás emberek száma. A gyermekek öt, a felnőtteknek egy százaléka dadog, tehát az esetek 80 százalékában elmúlik a dadogás – tudjuk meg dr. Natalija Sutyak ideggyógyásztól. – A fiúk körében négyszer gyakoribb a beszédhiba, legtöbbször két-három éves korban. A beszédtanulás időszakában alakul ki, de ritkábban hat–tizenöt éves körül is jelentkezhet. Elterjedt az a nézet, hogy nem kell vele foglalkozni, mert mindenféle beavatkozás nélkül is elmúlik. Ez sok esetben nem igaz, viszont a dadogás gyógyítható, ezért a gyereket minél előbb logopédushoz kell vinni.

– Vajon mitől függ, hogy kinél alakul ki ez a beszédzavar?

– A hajlam örökölhető, de kialakulását nem lehet egyetlen okra szűkíteni. Egyes szakember szerint tisztázatlan eredetű neurológiai eltérésről van szó, amit az érzelmi feszültség, a stressz tovább ront. Meghatározó nézet, hogy a dadogás jelenségének lényege maga az izomgörcs, amely a beszédfolyamat felbomlásának hátterében áll. A görcs keletkezhet a légzőizmokban, a hangszalagokat mozgató gégeizmokban és a száj izmaiban, de akár egyszerre mindhárom területen és a beszédfolyamat minden fázisában. A diagnózist a logopédusok, ideggyógyász, pszichológus, pszichiáter állítja fel, amennyiben a tünetek három hónapon át jelentkeznek.

– A dadogás elsősorban nyilván mentálisan terheli meg a tőle szenvedő emberek életét.

– Bizony rendkívül megkeseríti sok ember életét, vannak, akik emiatt kerülik a társaságot, depressziósok lesznek, sőt, egyesek még öngyilkosságot is megkísérelnek. Holott ez a probléma felnőtt korban is gyógyítható, bár kétségtelen, hogy a lelki gondozást igénylő terápiához sok türelem kell. Az Egyesült Államokban kifejlesztettek már egy gyógyszert is a beszédzavar leküzdésére, a készítmény blokkolja az agyban termelődő dopamint, ez az ingerületátvivő anyag ugyanis túlzott mértékben van jelen a dadogók agyában.

Magyar Tímea

Forrás:
KISZó

Post Author: KISZó