Egy hajóban evezünk – ne hagyjuk elsüllyedni!

Környezettudatosság és bibliotéka.

Varga Jolán évek óta hasznos, személyiségformáló tudást ad át a gyerekeknek. A könyvek, az olvasás iránti szeretet és az egymás iránti tisztelet mellett ezúttal környezettudatosságra, a természet védelmére is nevelte az iskolásokat.

Minden év októberében tartják Ukrajna-szerte az Iskolai Könyvtárak Nemzetközi Hónapját. Ehhez a kezdeményezéshez rendszeresen csatlakozik a Tiszapéterfalvai Kölcsey Ferenc Középiskola is. Az egész hónapon át tartó rendezvénysorozatot Varga Jolán szervezi és koordinálja évek óta. Az idén Jurkuc Zsuzsanna könyvtáros is besegített a munkájába. A tanári kollektíva és az igazgatónő, Újfalusi Irénke pedig most is, mint mindig, támogatta és biztatta a programokon.

– Az idei hónap jelmondta Az iskolai könyvtár és az ökológiai oktatás – mondta el lapunknak Varga Jolán, majd ismertette az elmúlt időszak programjait.

– A természetvédelem, a környezettudatosság rendkívül fontos. Örülök, hogy az idén e köré építhettük a fakultatív alkalmakat. A gyerekek annyira lelkesek, és olyan jó ötleteik vannak, hogy engem is csak még jobban felvillanyoztak. Minden évben izgalommal várom és szervezem e rendezvénysorozatot, a szívem csücske ez a kezdeményezés.

– Nem maradhatott el a villámcsődület, a teadélután, s megtartották a felolvasásokat is.

– Minden hétre több érdekes program jutott. Amíg az idő engedte, sokat voltunk a szabadban. Ökológiai órát tartottunk a kék ég alatt, kvízt rendeztünk, amelyen a természetvédelemmel kapcsolatos tudásunkat teszteltük. Az elsősöket meghívtam a könyvtárba, ahol sokan először töltöttek huzamosabb időt.

Elvarázsolta őket a sok kiadvány, meséskönyv, itták a szavainkat. Az igazgatónővel az olvasás fontosságáról és a tudásbővítés lehetőségeiről beszéltünk nekik.

– A felsősöket mivel nyeri meg?

– Egy finom tea kis keksz mindenkinek jár, aki betér a könyvtárba. A nagyobbakkal prezentációkat vetítettünk. Ők is készültek. Az öko-kávézó keretében a természetvédelemről hallgattunk előadásokat. Egy másik alkalommal az ötödikes tanulók ukrán és magyar költők verseit adták elő. Volt, aki saját verssel készült. Az Angyaltollak csoportunk egyik büszkesége, Újfalusi Blanka Óvjuk meg Földünket című versét adta elő. Nagyon jól éreztük magunkat. A 10-11. osztályosokkal pedig kerekasztal-beszélgetést hoztunk össze, és a környezetszennyezésről, a szelektív hulladékgyűjtésről, az ökológiai lábnyomunk csökkentéséről diskuráltunk.

– Az egyik kisgyerek azt mondta, máshol is kellene ilyen foglalkozást tartani, hogy ne legyen ennyi szemét. Úgy látja, eljutott a tanulók tudatáig, hogy mennyire fontos a környezetvédelem?

– „Mindannyian ugyanannak a hajónak vagyunk az utasai, melynek neve Föld” – Antoine de Saint-Exupéry idézetével hívtam fel a figyelmet arra, hogy felelősséggel tartozunk a helyért, ahol élünk, valamennyiünk kötelessége, hogy fokozottan vigyázzunk közös „hajónkra”, törődjünk a jövőjével.

A bolygónk, a természet megóvása érdekében a második osztályos tanulók fogadalmakat tettek és ezeket kis hajóikon jelképesen elküldték a világ minden tájára, kérve az emberiséget, hogy gyökeresen változtassanak szokásaikon és óvják a Földet.

Úgy érzem, a gyerekeket megérintette a hónap mondanivalója, és ha nem is mindenki, és nem is azonnal, de változtatnak a hozzáállásukon, jobban figyelnek a környezetükre. Elvégre ez volt a célunk.

A tanárnő elmondta, a legügyesebbek oklevelekben, kis meglepetésekben részesülnek. Tervezik, hogy elültetik a könyvtár fáját is, amit majd együtt gondoznak, és ami emlékezteti őket arra, hogy óvni kell a természetet!

Simon Rita

Forrás:
KISZó

Post Author: KISZó