Ne dőljünk be a csalóknak! │KISZó-háttér

Egy év alatt 200-nál is több kárvallott fordult panasszal az Ukrán Nemzeti Bankhoz. Valamennyiük csalók áldozatai lettek. A szélhámosok immár 21. századi módszerekkel dolgoznak, ám kiszemeltjeiket az idősebb korosztályból választják.

Íme a legelterjedtebb eszközök, melyeknek tudatában felismerhetjük a csalók technikáit.

1. Nagyon ízlésesen kiszínezett levélben arról értesítenek, miszerint egy ismeretlen helyszínen lebonyolított sorsoláson nagy összegű nyeremény birtokosai lettünk. Ahhoz, hogy hozzájussunk a pénzhez, mindössze annyi a teendő, hogy megvásároljuk a levélhez csatolt listán szereplő könyvek egyikét. Még a plasztik alapú bankkártyát is elküldik, melyre majd a nyereményt utalják. Ám mindezt aktiválni csak a sikeres vásárlás után lehetséges. Miután teljesítjük a feltételeket, könyv és pénz nélkül, ám egy hamis bankkártyával és keserű tapasztalattal lehetünk gazdagabbak.

2. Levél, SMS-üzenet vagy telefonos értesítés érkezik a jelentős értékű jutalomról. Ebben az esetben semmit sem kell vásárolnunk, csak a megadott számlaszámra átutalni a nyeremény utáni „adó” összegét. Ezt végrehajtva sohanapjáig várhatjuk a beígért pénzt.

3. Valamelyik ismerősünk telefonszámáról segélykérő SMS-üzenetet kapunk. A kérés, hogy haladéktalanul szüksége lenne egy bizonyos – általában nem horribilis – összegre. Természetesen a mai modern technika segítségével ezt a nap bármely szakaszában, akár éjszaka is, egy gombnyomással megtehetjük. Erre játszanak a svindlerek is. Reggel aztán keserű szájízzel tudatosul bennünk, hogy ismerősünk nem kért tőlünk semmit, sőt, nem is tud semmilyen üzletről.

Legyünk figyelmesek, járjunk utána a közölt információknak! Mielőtt hirtelen rossz döntéseket hozunk, ne szégyelljünk elengedni egy telefont, körbekérdezni az aktuális nyereményjátékokról, ismerősünk hogylétéről.

Csuha Ivett

Forrás:
KISZó

Post Author: KISZó