Bajban van a Nyugdíjalap

A járvány a kifizetéseket is veszélybe sodorta.

Nincs elég pénze a nyugdíjalapnak, mivel a munkaképes korú lakosság 15 százaléka nem fizet adót. Az idei év eleje óta 9 milliárd hrivnyás hiány keletkezett így az Alapnál.

Az állami adóhatóság vezetője, Olekszij Ljubcsenko a napokban interjút adott az Interfaxnak, melyben többek között kifejtette, a koronavírus járvány okozta szigorítások kapcsán 5,6 millió gazdaságilag aktív állampolgár hosszú ideje nem utalja az adókat, emiatt az eddiginél is nagyobb gondok lehetnek a nyugdíjak kifizetésével.

12,4 millió személynek, azaz a lakosság 30 százalékának már tavaly sem volt jövedelme, ide tartoznak a diákok, a rokkantak, a háztartásbeliek stb.

Az adóhatóság nyilvántartásában 37,6 millió ember szerepel. A tavalyi év folyamán 19,7 millió embernek, vagy az aktív lakosság 45 százalékának, 2 trillió hrivnya bevétele volt hivatalosan. 11,6 millió ember, azon belül 2,1 millió nyugdíjas számára, ebből 1,153 trilliót, a fizetések képezték. Vagyis fizetést reálisan 9,5 millióan kaptak, a többi a nyugdíjakra ment el.

Ljubcsenko magyarázata szerint az idevágó törvény értelmében az egységes szociális járuléknak fedeznie kellene a nyugdíjkifizetéseket, ám a mára kialakult helyzetben, amikor a járvány miatt ideiglenesen vagy végleg bezárt vállalkozások nem utalják azt, annak arányát a jelenlegi 22-ről 34 százalékra kellene emelni ahhoz, hogy fedezni tudják a hiányzó összeget. Ám ez, nyilvánvalóan utópia.

Egyetlen megoldás, ha nő az adófizetők száma.

Az állami Nyugdíjalap adatai szerint a tavalyi év folyamán 9200 hrivnya volt az átlagbér, amelyből 2024 hrivnya egységadót vontak. A tavalyi átlagnyugdíj 3100 hrivnyát tett ki.

A Nyugdíjalap már korábban közölte, hogy költségvetési hiánya miatt csökkenteni akarja az ellátmányra jogosultak arányát. Például megszüntetné a korkedvezményes és a veszélyes munkabeosztásban eltöltött kiszolgált évek alapján járó nyugdíjat. A tervek szerint erre 2021. januárjában kerülne sor.

Emlékeztető: 2021-ben a nyugdíjjogosultsághoz szükséges minimális munkaviszony 28 év lesz. Ez évente eggyel nőni fog, így 2028-ra minimum 35 évi munkaviszonyra lesz szükség. Akinek nincs elég, az meg is vásárolhatja a hiányzó éveket. 

Magyar Tímea

Forrás:
KISZó

Post Author: KISZó