Ismerje fel idejében a szélütés jeleit! │KISZó-háttér

Fontos: két órán belül orvoshoz kell vinni a beteget

A stroke jelenleg a fejlett országokban a harmadik leggyakoribb halálok a szívbetegségek és rosszindulatú daganatok után. Ukrajnában évente 120 ezer esetet regisztrálnak, ezáltal nem lehet elégszer hangsúlyozni az agyvérzés megelőzésének fontosságát. Ha figyelembe vesszük, hogy az első számú kockázati tényező a magas vérnyomás, mely 11,5 millió ukrajnait érint, kiderül, minden negyedik lakos veszélyben van. A betegek száma évről évre nő, minden harmadik páciens azonnal, minden hatodik egy hónapon belül meghal az agyi érkatasztrófa következtében.

Világszerte évente 16 millió embernél diagnosztizálnak stroke-ot, egyharmaduk munkaképes korú. Ha figyelembe vesszük, hogy az első számú kockázati tényező a magas vérnyomás, mely 11,5 millió ukrajnait érint, akkor minden negyedik lakos veszélyben van. A páciensek fele soha többé nem térhet vissza a normális életviteléhez, kezelése pedig igen költséges. Pedig kellő odafigyeléssel a baj elkerülhető lenne. A hipertóniásokon kívül a testsúlyfelesleggel és zsíranyagcsere-zavarral élőket, a cukorbetegeket, a dohányzókat és a fizikailag kevésbé aktív embereket veszélyezteti, emeli ki Olekszandr Pulik, a megye főideggyógyásza, aki hozzáteszi, Kárpátalján évi 33 ezer esetet észlelnek, csak Ungváron hetven ember számára végzetes kimenetele van a betegségnek.

A főideggyógyász hangsúlyozza, a legfontosabb, hogy a páciens a tünetek megjelenését követő két órán belül a legközelebbi szakkórházba kerüljön, ahol el tudják látni őket. A vérrögoldó kezeléssel ugyanis jóval nagyobbak a gyógyulási esélyek. Ungváron két ilyen intézmény van, ezenkívül Munkácson, Técsőn, Huszton és Nagyszőlősön fogadják a stroke-os betegeket.

Stroke idején az elzáródott érhez tartozó agyi terület nem kapja meg a működéséhez elengedhetetlenül szükséges mennyiségű vért és vele együtt az elegendő oxigént.

A tünetek lehetnek átmenetiek vagy maradandóak, együtt és külön-külön is előfordulhatnak.

Az agyvérzés tüneteinek észlelésekor az alábbi feladatokat kell elvégeztetni az illetővel: meg kell kérni, hogy mosolyogjon vagy mutassa a fogait! Ha arcának egyik fele ernyedt, aszimmetrikussá vált, az rossz jel. Emelje fel vízszintesen mindkét karját. Amennyiben lehanyatlik valamelyik keze, az a gutaütés jele. Ismételtessen a beteggel egy egyszerű mondatot! Összefolynak a szavai? Helytelenül ismétel? Nem talál egyes kifejezéseket? Ez is rossz előjel. Mivel a stroke életveszélyes, észlelésekor minden perc számít, a fent említett tünetek közül már egyetlen meglétekor is azonnal mentőt kell hívni, figyelmeztet az orvos.

Magyar Tímea

Forrás:
KISZó

Post Author: KISZó