A neves kijevi politológus hálás Orbán Viktornak

Olena Djacsenko

A Kárpáti Igaz Szó hasábjain az október 25-i önkormányzati választások előestéjén exkluzív riportot közöltünk, amiben három elismert kijevi politológus fejtette ki markáns véleményét Volodimir Zelenszkij államfő kadenciájának első másfél évéről, valamint arról, mit várnak a közigazgatási reform utáni első helyhatósági választásoktól. Ezúttal újra Ruszlan Bortnikhoz, Olena Djacsenkóhoz és Olekszij Jakubinhoz fordultunk, csak most egyéb, aktuális témákat vetettünk fel, mint például az ukrán–magyar kapcsolatok jövője, a kényes nyelvkérdés, amin belül érintettük a kisebbségi kerettörvény lehetséges megszületésének esélyét is.

Ruszlan Bortnik, az Ukrán Politikai Intézet vezetője a KISZó-nak adott exkluzív interjújában a nyelvtörvényről szólva kijelentette: “Azt felesleges várni, hogy Volodimir Zelenszkij elnök megoldja ezt a kényes kérdést, mert erre sem szándéka, sem pedig képessége nincs.” Arra is figyelmeztetett, hogy az oroszajkúak jellemzően orosz nyelvű kommunikációs csatornákat keresnek, amiből még lehet baja az államhatalomnak, amire a a lezajlott választások eredményei is világosan rámutatnak.

A neves szakértő a magyar–ukrán kapcsolatokat elemezve rámutatott: a magyar NATO-blokk Kijev szempontjából valahol előnyös is, mert így könnyebb az embereknek azt mondani, látjátok, a magyarok nem engednek minket a NATO-ba, így aztán nem kell arról beszélni, hogy mi oda nem kellünk. Azért nem, mert nagy a korrupció, hatalmas a szegénység stb.

Olena Djacsenko politológus és politikai műsorvezetőnő ott volt a hatályban lévő nyelvtörvény idén nyári alkotmánybírósági tárgyalásán, amiről így nyilatkozott lapunknak: – A meghallgatásba nem voltak bevonva a nemzeti kisebbségek képviselői, helyette az elnök és a parlament megbízottjai ukrán filológusokat hívtak be, akik azzal hárították el a nemzeti kisebbségek és az oroszajkú ukránok jogainak korlátozását, hogy az ukrán nyelv érdekeit kell nézni. A törvény ellen benyújtott kifogásokat egyoldalúan kezeli a taláros testület és a nyelvtörvény ellen fellépőket Putyin pribékjeinek tekintik.”

A kijevi szakértő hálás Orbán Viktor magyar miniszterelnöknek is, a Kárpáti Igaz Szó legfrissebb, november 19-én megjelenő, e heti számában olvasható riportból az is kiderül, hogy pontosan miért is az?…

Olekszij Jakubin politológus, a News One és az Ukraina 24 országos tv-csatornák állandó politikai elemzője a nyelvkérdést röviden így jellemezte: “A társadalomban a top 10-ben sincs a nyelvi kérdés, a megkérdezetteknek csupán az 5 százaléka teszi ezt az első helyre, inkább csak mesterségesen fenntartott problémáról van szó.. Porosenkónak egyenesen választási programja volt a nyelvkérdés ügye, amit törvényi szintre emelt, s a mostani új hatalom nem akar hozzányúlni.”

Az ismert elemző elismerte azt is, hogy a Porosenko-érában szándékosan radikalizálták a magyar kérdést.

A KISZó terjedelmes, exkluzív riportját keressék e heti nyomtatott lapszámunkban. 28 oldalas, színes újságunk megvásárolható a városok újságstandjain, az Ung-vidék és Bereg-vidék falvainak többségében, keressék azt a helyi ABC-ben. A 100 éves Kárpáti Igaz Szó előfizethető a postán is. A hagyományos lapban nagyon sok olyan érdekes írást találnak, amit itt, az online felületünkön nem olvashatnak el, azaz érdemes minket megrendelni és papír alapon is olvasni. A fél évre előfizetők körében értékes ajándékokat is kisorsolunk.

Forrás:
KISZó/Dunda György

Szolidaritási előfizetési felhívás!

Szolidaritási előfizetési felhívás!
Folyamatosan frissülő háborús hírfolyamunkat ITT találja.

Post Author: KISZó