Mit tegyünk, ha kiürült a tudástár? │KISZó-szempont

A koronavírus-járvány mindenkinek felborította az életét. A diákok sem kivételek ez alól. Sokaknak váratlanul kellett kiköltözniük a kollégiumokból, a távoktatásra történő átállás elvette a kedvüket a tanulástól. Megszűnt a közösségi élet, a személyes kapcsolattartás a tanárokkal. A virtuális térben viszont egyre bővül azoknak az oldalaknak, csoportoknak a száma, amelyek segítséget nyújthatnak és új ötletekkel láthatnak el ezekben az időkben is. Ilyen közösségekről, támogató háttérről beszélgettünk a nemzetközi diáknap kapcsán Bence Norberttel, a Momentum Doctorandus Kárpátaljai Magyar Doktoranduszok Szervezetének alelnökével.

– Milyen céllal jött létre a Kárpátaljai Magyar Diákinfó?

– A közösségi oldalon létrehozott csoport eredetileg Ungvári tudományos élet néven indult, ami az egyetemistákat célozta meg. Az ungvári magyar kar hallgatóit, a Kárpátaljai Magyar Diákok és Fiatal Kutatók Szövetségének tagjait, a kollégistákat hívtuk meg, hogy tájékozódjanak a tudományos és diákélet nyújtotta lehetőségekről. Nagyjából két hónapja neveztük át a csoportot Kárpátaljai Magyar Diákinfóvá (KMD). Bővült ezzel a tagok létszáma is, már elértük a négyszázat. Immár nemcsak az ungvári magyar hallgatók, hanem bármelyik felsőoktatási intézmény, szakképző magyar diákját, doktorandusz hallgatót, fiatal kutatót befogadunk. Az online felület pályázati, publikációs lehetőségekről, konferencia-, diáktábor-, illetve egyéb felhívásokról tájékoztat. Időben közzéteszünk minden olyan hírt, ami érinti a fiatalokat és segíthet nekik abban, hogy fejlődjenek, kapcsolatokat építsenek vagy ösztöndíjra tegyenek szert. Olykor még magyar vonatkozású munkalehetőségeket is meghirdetünk. Sokszor segítünk a tagoknak azzal, hogy kitöltjük a tanulmányához szükséges kérdőívet, vagy ajánlunk egymásnak ezt-azt.

Egy igazi kis aktív közösséggé formálódtunk, ahol tapasztalatcsere is zajlik. Ez fontos, szerintem szüksége van erre a kárpátaljai diákságnak.

Az ötlet onnan származott, hogy jómagam rengeteg pályázaton, konferencián vettem részt, ösztöndíjakra már korábban is pályáztam, és azt vettem észre, hogy kevés kárpátaljai jelentkező van. Szerettem volna, ha minél többen értesülnek az efféle lehetőségekről, mert ez a diákok, fiatal kutatók előnyére válik. Örülök, hogy amióta működik a csoport, felélénkült a tudományos élet, beindult az információáramlás.

– Sokan elveszítik a fonalat az online oktatás során, kedvtelenné válnak. Mivel tudják kizökkenteni magukat ebből az állapotból?

– Nem vagyunk könnyű helyzetben, mivel sok korlátozás van érvényben. Azt tudnám mondani, hogy ha már megunta a számítógépet, próbáljon meg kimozdulni, és az elméleti tudást saját maga ültesse át a gyakorlatba. Végezzen el egy kísérletet, találjon ki valami érdekes feladatot, amivel színesítheti a monoton mindennapokat.

Új projektek, ötletek megteremtésére adhat lehetőséget a csend, a bezártság.

Rám például nagyon pozitívan hatott a karantén, mert így legalább be tudtam hozni a publikációs, tudományos kutatás terén keletkezett lemaradásomat, amit az állandó rohanás, rendezvényszervezés miatt nem érkeztem elvégezni.

– Milyen oldalakon érdemes böngészni annak, aki bővíteni szeretné a tudását?

– Ha csatlakozik a KMD-csoporthoz Facebook-on, akkor már előrébb van, mert ott rengeteg hasznos linket megosztunk. A Momentum Doctorandus, illetve a Scientia Denique oldala is aktivizálódott a járvány alatt, naponta friss poszttal, érdekes tudnivalókkal jelentkezünk, garantáltan mindenki talál kedvére valót, aki érdeklődik a tanulás iránt. Sokat dolgozunk a csapattal azon is, hogy még nagyobb segítséget nyújtsunk a középiskolásoknak a pályaválasztás, a felvételivel kapcsolatos eligazodás terén. Szerintem érdemes minél több érdeklődési körünknek megfelelő csoportot követni, mert ki tudja, mikor jön szembe velünk valami, ami épp a segítségünkre lehet vagy megnyit számunkra egy ajtót. Legyünk nyitottak, merjünk nagyot lépni!

Simon Rita

Forrás:
KISZó

Szolidaritási előfizetési felhívás!

Szolidaritási előfizetési felhívás!
Folyamatosan frissülő háborús hírfolyamunkat ITT találja.

Post Author: KISZó