Beregszászi járás: 15+3 magyar mandátum

beregszasz kiszó járási tanács választás szavazás 2020 kmksz kárpátalja

Egészen a törvényileg megszabott legkésőbbi időpontig, november 6-ig kivárt a Központi Választási Bizottság (CVK) az október utolsó vasárnapján lezajlott önkormányzati választások eredményeinek kihirdetésével. Ám a különböző szintű képviselői testületi listák még így sem teljesek, egyes jelöltek több képviselői testületbe is mandátumot nyertek, nekik választaniuk kell, melyikben kívánnak szerepet vállalni, emellett vannak olyanok, akik inkább településeik elöljáróiként folytatják, így mandátumuk mást illett meg. Ezekből kifolyólag a grémiumok személyi összetételében még lesznek eltérések ahhoz képest, ami a CVK honlapján pillanatnyilag elérhető.

Az előző héten a Kárpáti Igaz Szóban az Ungvári járás magyar vonatkozású eredményeivel ismerkedhettek meg, most a korábbi nagyszőlősi régióval kiegészült új Beregszászi járást vesszük górcső alá. Az összeállítást részekre bontva közöljük, figyeljék honlapunkat, most a járási tanáccsal kezdjük.

A Beregszászi Járási Tanácsban 42 mandátum sorsa dőlt el az október utolsó vasárnapján megtartott választáson. A KMKSZ 18 926 szavazatot szerezve (35,71 százalékos eredménnyel) 15 képviselőt delegálhat a járási önkormányzatba. Az UMDSZ-nek 2886 vokssal (7,14 százalék) szintén sikerült túllépnie a bejutáshoz szükséges küszöböt, s 3 képviselőt küldhet a tanácsba. A koalíciós többséghez 22 képviselő szükséges, a két magyar pártnak együtt 18 helye van. Rajtuk kívül a Ridne Zakarpattya 12 248 szavazattal (23,81 százalék) tíz, a Nép Szolgája 7301 vokssal (16,67 százalék) hét, Andrij Baloga pártja 3361 igennel (9,52 százalék) négy, a Za Majbutnye 2786 szavazattal (7,14 százalék) három képviselői helyhez jutott.

Az UMDP részéről Tóth Miklós (Bátyú) járási listavezető, a megyei tanács leköszönő képviselője, Fóris József verbőci vállalkozó és Kocsis Mária (Beregdéda), a Beregszászi Bethlen Gábor Gimnázium magyar tanárnője lesz jelen a járási önkormányzatban.

A KMKSZ-Ukrajnai Magyar Párt színeiben mandátumhoz jutott: Sin József listavezető (Gut), a Beregszászi Járási Tanács mostani elnöke, Virág Margit (Tiszapéterfalva), Udud János (Batár), Rezes Károly (Szőlősgyula), Petei Judit (Fancsika), Dobsa István tiszakeresztúri polgármester, Lokita István gáti polgármester, Máté János (Nagymuzsaly), Fodor Gyula (Mezőgecse), a Kárpátaljai Magyar Főiskola prorektora, Varga Gabriella benei óvónő, Farkas-Kordonec Gabriella (Nagymuzsaly), Gabóda Béla (Bátyú), Tóth Angéla, a Guti Középiskola vezetője, Bimba Éva barkaszói pedagógus és Géczi Tihamér, a Nagyberegi Középiskola direktora.

Természetesen ez a lista is módosulni fog, hiszen biztosan lehet tudni, hogy Petei Judit a KMKSZ megyei frakciójának lesz a tagja, s feltehetően olyanok is lesznek, akik sztároszták maradnak az új közigazgatási rendszerben.

A teljes körképet a Kárpáti Igaz Szó november 19.-i, nyomtatott lapszámában olvashatja. 

Forrás:
KISZó

Post Author: KISZó