Az ukránok háromnegyede támogatja a maszkhiány miatt kiszabható bírságokat

Az ukránok 75 százaléka pozitívan értékeli a védőmaszkok hiánya vagy nem megfelelő viselése miatt kiszabható bírságokat, a „hétvégi karantén” mellett a megkérdezettek fele áll – derül ki a Rejting szociológiai csoport felméréséből.

A csütörtökön nyilvánosságra hozott adatok szerint a szankciókat leginkább a nők és az idősek támogatják.

A válaszadók 83 százaléka gyakran visel védőmaszkot, 14% néha vagy ritkán, 3% szinte soha. Továbbá 70% gyakran fertőtleníti a kezét, 23% néha vagy ritkán, 6% szinte soha. A megkédezettek mindössze 14% használ gyakran védőkesztyűt, 33% néha vagy ritkán, 53% pedig szinte soha.

Márciushoz képest jelentősen megnőtt a gyakori maszkviselés aránya (58-ról 83%-ra), a védőkesztyűké azonban jelentősen csökkent (38-ról 14%-ra).

A felmérésben részt vevők 85%-a tudja, hogy a kormány „hétvégi karantént” vezetett be, 15% hallott valamit erről vagy először értesült róla. A válaszadók csak 35%-a számít arra, hogy ennek eredményeként csökkenni fog a koronavírus terjedése, 62% nem ért egyet ezzel a felvetéssel.

A válaszadók 61%-a célszerűtlennek tartja a szigorú karantén bevezetését, 36% azonban támogatja.

A felmérés résztvevőinek 62%-a gyakran követi a koronavírusról szóló híreket, 20% néha, 11% ritkán, 7%-át pedig egyáltalán nem érdeklik az ilyen beszámolók.

A megkérdezettek csaknem 70%-a aggódik amiatt, hogy számára közeli személy elkapja a koronavírust. A saját egészségükért majdnem kétszer annyira aggódnak.

Forrás:
KISZó

Post Author: KISZó