Bereg-vidéki eredmények Nagyberegtől Nagybégányon és Mezőkaszonyon át Bátyúig

Egészen a törvényileg megszabott legkésőbbi időpontig, november 6-ig kivárt a Központi Választási Bizottság (CVK) az október utolsó vasárnapján lezajlott önkormányzati választások eredményeinek kihirdetésével. Ám a különböző szintű képviselői testületi listák még így sem teljesek, egyes jelöltek több képviselői testületbe is mandátumot nyertek, nekik választaniuk kell, melyikben kívánnak szerepet vállalni, emellett vannak olyanok, akik inkább településeik elöljáróiként folytatják, így mandátumuk mást illett meg. Ezekből kifolyólag a grémiumok személyi összetételében még lesznek eltérések ahhoz képest, ami a CVK honlapján pillanatnyilag elérhető, s amiből körképünk összeállításánál kiindultunk, s melyeket részenként közlünk, figyeljék honlapunkat.

Az előző héten a Kárpáti Igaz Szóban az Ungvári járás magyar vonatkozású eredményeivel ismerkedhettek meg, majd a korábbi nagyszőlősi régióval kiegészült új Beregszászi járást   és Beregszászi városi kistérséget vettük górcső alá.

A Bereg-vidéken magyar szempontból még a Nagyberegi, a Nagybégányi, a Bátyúi és a Mezőkaszonyi kistérségekben lezajlott választások lényegesek a mi szempontunkból.

Nagyberegen 22 fős lesz a képviselői testület, többségük (15-en) önjelöltként szerzett mandátumot, KMKSZ-színekben Géczi Tihamért, Juhász Edinát és Tóth Bertalant választották meg, UMDSZ-színekben pedig Molnár Gézát. Nagybégányban 21-en egyéni jelöltként szereztek mandátumot, a zöld hatalompárt színeiben egy képviselő politizálhat az elkövetkező öt évben. A szintén 22 fős Mezőkaszonyi kistérségi tanácsban 16-an jutottak mandátumhoz egyéni jelöltként, a Nép Szolgája 3 képviselőt delegál, KMKSZ színekben ketten (Pataki Gábor és Szimcsera Szilvia), míg az UMDSZ-től Demeter Róbert kerülhet be. Bátyúban 12 képviselő egyéni körzetből jutott be, 5-en a Baloga-párttól, hárman a Ridne Zakarpattyától és ketten a kulturális szövetség színeiben (Bimba Éva és Szanyi Attila). Ami a polgármestereket illeti: Bátyúban és Mezőkaszonyban nem történt változás a közösség élén, a Nép Szolgája jelöljei, Dmitro Taranenko és Tóth Sándor győztek, utóbbit az UMDSZ is támogatta.

Nagybégányban a függetlenként induló, de a KMKSZ támogatottja, a korábbi asztélyi polgármester, Nagy Anna lett a befutó, míg Nagyberegen ifj. Urszta János nyert, aki mögött mindkét magyar szervezet felsorakozott.

Forrás:
KISZó

Post Author: KISZó