Övön aluli lesz a februári gázszámla

Átlagosan 80 százalékkal emelik a gázszállítási és a gázelosztási díjat jövő év elejétől Ukrajnában, egyes szolgáltatóknál akár háromszorosára is nőhet ez a tarifa – jelentette a Korrespondent.net a Nemzeti Energia- és Közműszabályozási Bizottság döntésére hivatkozva.

Testületi ülésen döntött arról a grémium, hogy a regionális gázszolgáltató társaságok 2021. január 1-től megemelhetik a szolgáltatásaik tarifáit. A bizottság hétfői közleménye szerint a szolgáltatók átlagosan 80 százalékkal emelik a gázszállítási és a gázelosztási díjat.

A közlemény szerint összesen húsz lakossági szolgáltató kapott engedélyt a tarifaemelésre. Van olyan gázvállalat, amely a jelenlegihez képest háromszorosára is megemelheti a tarifáit. A Ternopilgorhazt és a Ternopilhazt hozta fel példaként a hírportál, előbbi köbméterenként 0,4 hrivnyáról, 1,13 hrivnyára, utóbbi 1,24 hrivnyáról 2,81 hrivnyára növelheti a gázszállítási díját.

Érdekesség, hogy míg a szolgáltatók többségénél drágítást, két megyei vállalatnál tarifacsökkentést javasolt a bizottság. Tíz nap áll a szolgáltatók rendelkezésére, hogy a szabályozó hatósághoz benyújtsák a drágításra vonatkozó javaslataikat.

Ahogy arról korábban már írtunk, az előfizetési díjat egyébként akkor is fizetni kell, ha például a Naftogaz úgy dönt, a gázt ingyen adja a lakosságnak, vagy ha a fogyasztó úgy dönt, hogy teljesen lemond a földgáz használatáról.

Forrás:
KISZó/Korrespondent.net

Post Author: KISZó