Újabb vegzálás: házkutatást tartottak a KMKSZ elnökénél

Sajtóértesülések szerint az Ukrán Biztonsági Szolgálat (SZBU) nyomozói házkutatást tartottak Brenzovics Lászlónál, a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség (KMKSZ) elnökénél, valamint több az „Egán Ede Kárpátaljai Gazdaságfejlesztési Központ” Jótékonysági Alapítványhoz köthető vezetőnél hétfőn reggel.

A titkosszolgálati hivatal köreiben jólértesült Vitalij Glagola szabadúszó ungvári újságíró Telegram-csatornáján az elsők között számolt be arról, hogy az ügy érintettjeit fiktív szerződések megkötésével gyanúsítják, a hatóságok szerint ezek fenyegetést jelenthetnek az ukrán nemzetbiztonságra nézve. Köztudott, hogy az Ukrán Biztonsági Szolgálat már hosszú ideje vizsgálatot folytat az “Egán Ede Kárpátaljai Gazdaságfejlesztési Központ” Jótékonysági Alapítvány ellen.

A karpat.in.ua portál közben fényképeket osztott meg, miszerint fegyveresek és ismeretlen civilek jelentek meg a KMKSZ több intézményénél, például a központi ungvári székházuknál és Beregszászban, a főiskolán. Az egyértelműen nyomásgyakorlásra és megfélemlítésre utaló hatósági vegzálás érdekesmód egybeesik időben azzal, hogy a múlt héten megtagadták a belépést Grezsa István miniszteri biztostól, ami ellen a kulturális szövetség tiltakozott, és egy uszító, magyarellenes videó is kikerült a netre, ami ellen nem volt kifogása az ukrán szerveknek. A KMKSZ vezetője elleni fellépés egyes sajtóhírek szerint kapcsolatba hozható a megyei tanácsban zajló koalíciókötés folyamatával is, ilyen alattomos zsarolással is megpróbálhatnak hatást gyakorolni a fejleményekre.

Forrás:
KISZó/Fotó:podiji.karpat.in.ua

Post Author: KISZó