Elindulni, hazatérni – vendégházat avattak a Hazajárók │KISZó-háttér

Új bázissal gazdagodtak a kárpátaljai természetbarátok.

A 2019-ben megalakult Kárpátaljai Hazajáró Egylet november 28-án vette át felsőgerebeni (Verhnya Hrabivnicja) kulcsosházát. Az alkalmat egy túrával is megkoronázták. A vendégház december 3-tól nyitja meg kapuit az egylet tagjai és más túrázók előtt. A részletekről Bíró Andrást, az egyesület elnökét kérdeztük.

– Honnan jött a vendégház ötlete?

– Az egyesület valamivel több mint egy éve jött létre. A vendégházat korábban egy másik szervezetnek ajánlották fel, végül ők valamilyen oknál fogva lemondtak erről a lehetőségről. Tarpai Józseffel beszélgettünk, és szóba jött, hogy legyen a mi egyletünk a ház üzemeltetője. Elvégeztünk néhány kisebb munkálatot az épület körül, így november végén sikerült felavatni, decembertől pedig nyitva áll a kapuja a túrázók előtt.

Nagyon örülünk, hogy egy maximálisan felújított, új bútorzattal ellátott tágas hely várja a vendégeket a Volóci járásban.

– Milyen célokat szolgál a kulcsosház?

– Az egyesület bázisaként, alaptáboraként fog szolgálni, innen indíthatnánk majd a túráinkat. A településhez viszonylag közel van a Pokol-bérc, a Borzsa-havasok, a Szinevéri-tó, így kiváló kiindulópont lesz. Mivel a Kárpátaljai Hazajáró Egylet a magyarországi Hazajáró Honismereti és Turista Egylet úgynevezett „leányvállalata”, mi is kapcsolatban vagyunk a Kárpát-medencei magyar honfitársainkkal. Az egyesületnek kiterjedt hálózata van, így ha érkeznének hozzánk onnan vendégek, akkor már lenne hol elszállásolni őket. Egy ilyen látogatás köré programokat is tudunk szervezni, ami a kapcsolatépítésben fontos szerepet töltene be.

A háznak mindenképp önfenntartónak kell lennie, de az lenne az igazi, ha a bevételből az egyesületnek is maradna némi pénz, mert akkor ebből tudnánk finanszírozni a kirándulásainkat.

– Most is potom összegért lehet csatlakozni.

– Így van, jelképes összeget kell kifizetni túradíj gyanánt. Eddig, aki első alkalommal jött velünk túrázni, annak száz hrivnyát kellett fizetnie, azt követően, hogy taggá vált, ötven hrivnyával járult hozzá a kiránduláshoz. Némi változás azért less. Úgy tervezzük, hogy a továbbiakban százhrivnyás éves tagdíjat állapítunk meg. Jelenleg mintegy száz főt tartunk számon, de ezek közül nem mindenki aktív.

Varju Zoltán felvétele

– Ahhoz képest, hogy csak egy éve alakultak, számos programot szerveztek és sokan csatlakoztak a társasághoz. Mi ennek az oka?

– A honismereti és egyéb túrákat szervező egyesületünk célja Kárpátalja természeti látnivalóinak megismerése és megismertetése a szélesebb közönséggel. A 2020-as év a nehézségek mellett számunkra pozitívumokat is tartogatott. Nevezetesen, a szervezet mozgatórugóivá vált embereknek a COVID-19 járvány miatt volt idejük ötletelni, szervezni, tervezni, a nagy bezártság után pedig sokan vettek részt a gyönyörű kárpátaljai helyekre szervezett programjainkon. Mindez az idén sikeresen lezajlott 16 túrában nyilvánult meg. Azt láttuk, hogy sokakban már igen nagy volt az igény arra, hogy kimozduljanak, és közben megismerjék a szülőföldjüket is. Mi is új túraútvonalakat fedeztünk fel, sok részvevő először járt a hegyekben. Aztán azok, akik egyszer eljöttek, újra és újra meg akarták tapasztalni azt az érzést, amit a túrázás nyújt, és velünk tartottak legközelebb is. A friss levegő úgy hatott rájuk, mint a drog. Nem mellesleg kiváló közösségépítő alkalom is egy ilyen kirándulás, ami számunkra nagyon fontos szempont. Minden egyes túra alkalmával jött valaki új, közben pedig kialakult egy összeszokott csapat. Abban bízunk, hogy egy fiatalabb generációt is kinevelünk, és hozzá tudjuk szoktatni őket ahhoz, hogy járják a természetet és ezen keresztül is megszeressék Kárpátalját.

A házavatón Tarpai József, az épületet tulajdonló Zahid Finans Group Kft. igazgatója köszöntőjében elmondta, a magyar kormány által finanszírozott Magyar Ház Program keretében megvásárolt épület korábban is turisztikai funkciót látott el.

Örömét fejezte ki, hogy jó kezekbe került az épület üzemeltetése, kiemelte annak fontosságát, hogy legyenek olyan biztos magyar turistabázisok Kárpátalja-szerte, mint amilyen például a Kárpátaljai Magyar Nagycsaládosok Egyesülete tulajdonában lévő Vadvölgy panzió az Uzsoki-hágó közelében, illetve mostantól a Hazajáró vendégház, melyekbe remélhetőleg nem csak Kárpátaljáról, hanem az egész Kárpát-medencéből érkeznek majd vendégek.

A megnyitó ünnepség után egy kis csapat gyalogtúrán vett részt, melynek célpontja a Magas kő nevet viselő szikla volt. A több mint 700 méter tengerszint feletti magasságban elhelyezkedő természeti látványosság eléréséhez mintegy 2,5 km-t kellett megtenniük a résztvevőknek közel 400 méter szintkülönbség leküzdése mellett. A Vereckei-szorosra és Felsőgereben településre való páratlan kilátás azonban mindenkit kárpótolt a fáradalmakért. A Himnusz eléneklése után a bátrabbak tovább indultak a hegy legmagasabb pontja meghódítására. A túráról visszatérőket finom gulyásleves várta.

Bíró András elmondta, a foglalást 50 százalék előleg utalása után tudják véglegesíteni.

Hazajáró egylet tagoknak, illetve felekezeti és világi ifjúsági csoportok számára húsz százalék kedvezményt biztosítanak. A [email protected] címen vagy telefonon lehet érdeklődni.

Simon Rita

Forrás:
KISZó/Fotó: Varju Zoltán

Post Author: KISZó