Gyilkos drónok gyártásába foghat Ukrajna Törökországgal

Egyelőre nem hivatalos információ szerint Ukrajna és Törökország közös vállalkozást akar létrehozni olyan felfegyverzett drónok gyártására, amilyenekkel Ankara nagy sikerrel segítette Azerbajdzsánt az Örményország elleni hathetes háborúban, számol be róla a napi.hu.

Ukrajna és Törökország közös vállalatot akar létrehozni annak érdekében, hogy a kelet-európai ország 48 darab török Bayraktar TB2 harci drónt állítson elő – írta a bne IntelliNews régiós hírportál. Ezek azok a fegyverek (becenevükön killer dronok), amelyek kulcsszerepet játszottak az Örményország és Azerbajdzsán között nemrég lezárult hathetes háborúban az azeri oldalon. A háború tűzszünettel zárult, miután nem kis részben a török katonai segítségnek köszönhetően Azerbajdzsán jelentős területeket foglalt vissza az örmények lakta, de azeri területen lévő Hegyi-Karabah enklávé körül.

A hír az ukrán állami tulajdonú Ukrszpecsexport fegyvergyár vezérigazgatójától származik, akivel a Left Bank internetes portál készített interjút. Az ügyet bonyolítja, hogy a drónok gyártásához kanadai alkatrészekre van szükség, amelyek szállítását nem csupán üzleti feltételekhez kötik. A bne IntelliNews októberben jelentette, hogy Recep Tayyip Erdogan török államfő telefonon jelezte felháborodását Justin Trudeau kanadai miniszterelnöknek amiatt, hogy akadozik az utánpótlás, mert kanadai emberjogi csoportok kifogásolták a kandadai segítséggel készült fegyverek felhasználását.

Az ügy további érdekessége, hogy Erdogan akkor érte el Trudeau-t, amikor éppen Volodimir Zelenszkij ukrán elnökkel ebédelt. Az utóbbi egy ponton bele is szólt a beszélgetésbe, ami arra utal, hogy nem volt újdonság előtte a török fegyverek ügye. A Bayraktar TB2-t a török Baykar Makina cég gyártja, amely ember nélküli repülő eszközökkel és mesterséges intelligenciával foglalkozik. Törökország azok közé az országok közé tartozik, amelyek előszeretettel vetnek be killer dronokat. E technológia területén az követően lépett előre, hogy megkerülve az USA exportkorlátozását hozzájutott a brit Hornet rakétakazetta-technológia komponenseihez.

A kijevi védelmi minisztérium 6-12 Bayraktar TB2-re épülő támadó rendszert kíván vásárolni, ehhez kapcsolódva szállnának be a gyártásba is. A Fekete-tengeri pajzs keretében jelenleg a Scythian tankelhárító irányított rakétarendszert fejlesztik, amiből Törökország fog vásárolni, értesült a nevezett hírportál. A drónüzletben az a nagy ötlet, hogy mivel Törökország a NATO tagja, nem szállíthat bármely országnak a világon fegyvereket, ám Ukrajna ezt megteheti majd.

Forrás:

Post Author: KISZó