A szaktárca szerint az egészségügyre a tervezett összeg duplája kellene

A Miniszteri Kabinet benyújtotta a 2021-es költségvetés tervezetét. A dokumentumot a parlament második olvasatban tekinti át – tájékoztat a korrespondent.net.
A büdzsé legfontosabb tételeit Denisz Smihal kormányfő hozta nyilvánosságra.
Az egészségügyre a kormány 161 milliárd hrivnyát szán, ami 30 milliárddal több az idei összegnél, s szerepel benne az egészségügyi dolgozók fizetésének 30 százalékos emelése.
Az oktatásra 30 milliárd hrivnya jut. A Miniszteri Kabinet szerint ez a szférában dolgozók bérének 26 százalékos emelését teszi lehetővé.
A szociális kiadásokra fordítható összeg nem csökken, s valamennyi nyugdíjas járandóságát emelni fogják – állítja Smihal. Némi kételyre ad okot, hogy a Nyugdíjalap támogatására a tervezetben az ideinél 8 milliárddal kevesebb szerepel.
A minimálbér 2021. január 1-től 6000 hrivnyára módosul.
A koronavírus-járvány elleni intézkedésekre 16 milliárd hrivnyát szánnak, s még további 2,6 milliárdot különítenek el a védőoltásokra.
A korrespondent.net emlékeztet: az egészségügyi tárca szerint a vakcinációra fordítható összeg csupán a 20 százaléka a szükségesnek, az egészségügy teljes finanszírozására legalább 300 milliárd hrivnya kell, ennek csak valamivel több, mint fele szerepel a tervezetben.

Forrás:
KISZó

Post Author: KISZó